deutsch  english    

5 Yoga oefeningen voor thuis

Wie elke dag aan Yoga doet, ervaart de voordelen ervan keer op keer. En je hoeft echt niet elke dag als een slangenmens op je mat te staan voor een intensieve yoga les. Met een paar simpele houdingen kom je al een heel eind. We delen met jullie de 5 basis houdingen van Yoga. Begin je dag op een positieve manier door 5 van de onderstaande oefeningen uit te voeren.

 

1. Berg (Tadasana)

De berghouding is goed voor de stabiliteit en stevigheid van het lichaam. Ga rechtop staan met je handpalmen tegen elkaar aan voor je borst en je voeten op heupbreedte. Breng je armen naar beneden en dan in een zwaaiende beweging zijwaarts langs je lichaam omhoog. Doe boven je hoofd je handpalmen weer tegen elkaar en wijs met gestrekte armen omhoog. verleng je rug, open je borst en adem een aantal keer bewust in en weer uit. Blijf in deze houding staan. herhaal deze oefening een aantal keer en ga dan door naar oefening 2.

 

2. Staande Tang (Uttanasana)

De staande tang is goed voor soepele hamstrings en een soepele rug. Adem uit en buig vanuit je heupen voorover, met je navel richting je bovenbenen. Hou je benen sterk en indien mogelijk gesrekt. Maak je rug lang. Je handen hangen rustig naast je knieën of naast je voeten. Adem weer in en uit. Blijf in deze houding staan en ga door naar oefening 3.

3. Plank (Phalakasana)

De plankhouding is goed voor sterke arm-, been- en bilspieren. Zet je handen op de grond, leun voorover en stap zo ver mogelijk naar achteren. Adem in, hou je adem vast en breng je lichaam in een rechte lijn boven de grond. Laat je heupen niet naar beneden zakken. Kijk zelf aan hoelang je deze houding prettig vindt. Adem tot slot uit, buig je knieën en zet ze op de grond. zak door je armen rustig naar beneden. Je ligt nu plat op je buik. Blijf in deze houding liggen en ga door met de volgende oefening.

4. Cobra (Bhujangasana)

De cobra houding opent de borst en versterkt je rugspieren. Leg je handen plat op de grond ter hoogte van de schouders. Maak je bovenlichaam lang en houd de nekwervels in het verlengde van je rug. Creëer een achteroverbuiging vanuit je onderrug en duw je borst tussen de armen door omhoog. Je bekken blijft aan de grond. Blijf goed doorademen. Blijf in deze houding en ga vervolgens door met de laatste oefening.

5. Neerwaartse Hond (Ado Mukha Svanasana)

De laatste oefening is voor de verlening van je kuitspieren, je hamstringspieren en een soepele rug. Plaats je tenen in de mat. Adem uit en til je heupen op. Houd je hoofd tussen je armen en verleng je ruggegraat, zodat je in een omgekeerde letter V staat. De hielen hoeven niet tegen de grond, alleen als dit vanzelf gaat. Blijf, indien mogelijk, 5 ademhalingen zo staan. 

 

Al deze houdingen komen ook terug in de Zonnegroet.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 augustus 22

NAAR BOVEN