deutsch  english    

7 mooie Japanse woorden die persoonlijke groei mogelijk maken

Het ontdekken van filosofieën uit andere culturen via hun woorden kan je helpen om totaal anders over het leven te gaan denken. Bekijk deze mooie Japanse woorden om een nieuw perspectief op het leven te krijgen.

Als je iets over andere talen en woorden leert, ontdek je hoe andere culturen de wereld om zich heen organiseren. Wat hun percepties van het leven zijn. En je leert zelfs iets over hun persoonlijke universum.

De Japanse cultuur staat bekend om het hebben van bepaalde termen die een serie van ideeën omgeven. Deze woorden verrassen, boeien en trekken Westerse mensen aan.

Ze nodigen je uit om grondig te reflecteren en om bepaalde concepten over te nemen. Deze concepten behelzen veranderingen, persoonlijke groei en een begrip van nieuwe perspectieven. Bovenal hebben ze betrekking op culturele en psychologische verrijking.

We nodigen je in dit artikel uit om deze 7 mooie Japanse woorden te bestuderen. We zijn er zeker van dat je deze woorden zowel interessant als merkwaardig zult vinden.

 

1. Ikigai, jouw reden voor bestaan

Iedereen zou zijn eigen Ikigai moeten hebben. Het is een motief, een functie, een illusie of een belangrijk doel. Dit geeft je de kracht en de energie om iedere morgen aan je dag te beginnen.

Zoals iedereen wel weet, hebben niet alle mensen hun eigen Ikigai ontdekt. Dat is waarom sommige mensen lange tijd doorbrengen met een gevoel van verlorenheid, zonder doel dat of motivatie die hen echte en tastbare blijdschap geeft.

Dit is een interessant concept dat je serieus zou moeten overwegen.

 

 

2.  Kintsukuroi, heel je wonden met goud

Deze filosofie heeft veel te maken met veerkracht. Dit is een delicate en nauwkeurige kunst. Het stelt je in staat om je wonden te helen. Je zult sterker worden, meer waardigheid krijgen en een mooier mens worden.

In de Japanse cultuur refereert Kintsukuroi aan een techniek waarmee geprobeerd wordt om porselein dat gebroken is te repareren. In plaats van de scherven weg te gooien, zal de kunstenaar de stukken aan elkaar proberen te lijmen met een plamuurmiddel dat goudstof bevat.

De scheuren zullen zichtbaar blijven. Deze goudkleurige aderen zullen de kracht van een uniek object laten zien. Ze vertellen het verhaal en de geschiedenis van het object.

 

3. Aware, het verdriet van de vergankelijkheid

Het leven verglijdt snel en het wacht op niemand. Het is vluchtig, intens en meedogenloos. Liefde verdwijnt soms en vriendschappen kunnen verwateren. Wat eerst veilig leek, komt plotseling tot een einde. Dit dwingt je om weer opnieuw te beginnen.

Tussen al deze processen is Aware. Het is een van de meest transcendente woorden in de Japanse taal.

Met dit woord wordt het verdriet doorgegeven aan de vergankelijke natuur van de dingen om ons heen. Op zijn beurt is er de noodzaak om voorwaarts te blijven gaan. Om deuren te sluiten om nieuwe deuren te kunnen openen.

 

4. Majime, de persoon die weet hoe hij verantwoordelijk moet zijn

In het Japanse betekent Majime letterlijk een serieus persoon.

Het is geen speldenprik naar iemands gesloten of norse uiterlijk. Het is in de eerste plaats een referentie aan hun betrouwbare karakter.
 

5. Nankurunaisa, alles komt uiteindelijk goed

Dit is zonder twijfel een van de mooiste woorden uit de oude Japanse taal.

Het verwijst naar een klassiek idee uit de motiverende psychologie. Het gaat om persoonlijke groei en zelfs om spiritualiteit waarbij je aangemoedigd wordt om vertrouwen in de toekomst te hebben.

Iedereen maakt moeilijke tijden door als hij of zij tegenslag heeft. De enige optie die je dan hebt, is om te vertrouwen.

Je moet dus begrijpen dat met het verstrijken van de tijd, alles in orde zal komen. Dit gaat natuurlijk hand in hand met je eigen geest en doorzettingsvermogen. Het zal nieuwe mogelijkheden aan je horizon doen verschijnen.

 

6. Gaman, verdraag moeilijkheden met waardigheid

Gaman is een andere term die direct gerelateerd is aan de wortels van het boeddhisme. Het stelt een filosofie voor die je zal helpen om je leven op een andere manier te bekijken.

Dit woord bevat diverse verschillende ideeën:

Gaman integreert ook een even belangrijk en waardevol idee: het niet negeren van anderen.

Je moet geen last of belasting zijn. Wees een begripvol mens die zijn medemensen kan begrijpen, ook als je het zelf moeilijk hebt.

 

7. Wabi-sabi, de schoonheid van imperfecties

Wabi-sabi is een ander zeer interessant woord. Het behandelt esthetiek, kunst en natuur. Je kunt het echter ook toepassen op je persoonlijke situatie en in de dagelijkse psychologie.

Het refereert aan de schoonheid die bestaat in de dingen die niet perfect lijken te zijn.

Het brengt ook het idee over dat de waarlijk mooie dingen simpeler zijn. Dat ze elementair en puur zijn. En dat hun kleine defecten of imperfecties er niet toe doen.

Bovendien is het iets dat je in je dagelijks leven kunt toepassen om de gebruikelijke obsessie met de hedendaagse schoonheidsidealen te corrigeren. Net als het zoeken naar perfectie in je leven of je lichaam. Of zelfs in je relaties.

Accepteer dat we allemaal foutjes en mooie imperfecties hebben.

 

Leer om deze gemakkelijke maar interessante Japanse woorden uit deze eeuwenoude cultuur toe te passen in je dagelijks leven.

Bron: https://gezonderleven.com

 

Ook tijdens de Tacoyo training komen deze wijsheden terug. Je hoeft niet alle oefeningen perfect te kunnen, iedereen traint op zijn/haar eigen niveau. Accepteer jezelf en dat wat is. We laten spanning los en trainen ons lichaam fit. Move your body, relax your mind. Wil je ook eens meedoen? Veel Tacoyo trainingen gaan gewoon online door. Kijk hier voor een club bij jou in de buurt.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 november 21

NAAR BOVEN