deutsch  english    

Balans zit tussen je oren

Vandaag voelde ik duidelijk dat ik een tekort aan Yin energie had en teveel aan Yang energie. Aangezien het me begon te duizelen ben ik gaan wandelen en heb wat yoga oefeningen gedaan.

 

Het moge duidelijk zijn dat het yin yang teken en het logo van TACOYO mij erg tot de verbeelding spreken. Maar wat precies yin-en wat yang-energie is, ik kan het je niet vertellen. In balans zijn betekent meer dan twee gewichten in evenwicht met elkaar of dat je evenveel van het een en evenveel van het andere hebt. Als we kijken naar onze geestelijke gezondheid, bedoelen we vaak dat we ons stabiel voelen.

 

Maar ook fysiek in evenwicht zijn is belangrijk. Om niet te vallen heb je evenwichtsorganen die je in evenwicht houden. Deze zitten in het binnenoor, vlak naast het gehoororgaan. Je hebt twee oren en dus aan beide kanten evenwichtsorganen. Een goed evenwicht is een belangrijk onderdeel van de lichamelijke conditie.

 

Evenwichtsoefeningen bevorderen de neuromusculaire coördinatie, dit is de samenwerking tussen je hersenen en je spieren. Met behulp van balanstraining leer je sneller te reageren op de signalen van je hersenen. Op deze manier kun je je fijne motoriek en je coördinerende vaardigheden verbeteren. Balansoefeningen verkleinen ook de kans op enkelblessures, zoals verstuikingen of helpen eventuele herhaling daarvan te voorkomen. Ook heup-, knie- en rugproblemen zijn te verminderen en te voorkomen met balansoefeningen.

 

Andere voordelen zijn dat je de gewrichten stabiliseert, je kunt onevenwichtigheden compenseren en spanningen voorkomen. Je verbetert je houding en voorkomt rugpijn. Ook versterken de diepliggende spieren in je romp en rond je wervelkolom. Je kunt het risico op sportblessures beperken en blessures in je dagelijks leven. Je verbetert je lichaamsbewustzijn en je maximaliseert je prestaties.

 

Een goed evenwichtsgevoel helpt je om bewegingen te controleren. Dit vermogen neemt wel af naarmate we ouder worden. De snelheid waarmee de zenuwsignalen van je hersenen naar je lichaam worden gestuurd, neemt af. Ook letsel of ziekten kunnen het evenwicht beperken, evenals eenzijdige activiteiten. Dat langdurig zitten en werken aan een bureau niet gezond is wisten we waarschijnlijk al, maar heeft dus ook nadelige invloed op je evenwicht.

 

Je evenwichtsorgaan kan bij schade niet herstellen maar wel de klachten kunnen verholpen worden door trainen. Het goede is dus: je evenwicht kun je trainen!

 

Hoe je precies je evenwicht kunt trainen en met welke oefeningen bespreken we tijdens de opleiding.

 

Wil jij met deze kennis een leven in balans en anderen helpen hun evenwicht te vinden? Dan kun je je je aanmelden voor de basisopleiding tot Tacoyo-trainer die start in oktober. Voor meer informatie kijk je hier.

 

Jasper Harten 
06-25234954 
jasper@tacoyo.nl

Maar ga voor nu vast staan op een been met je ogen dicht.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2022 augustus 28

NAAR BOVEN