deutsch  english    

Bij stress lichaam als anker

Stress? Terugkeren naar je basis? Gebruik je lichaam als anker!

Met Tacoyo gaan we vaak met ons aandacht naar ons lichaam, terug naar onze basis. Daarbij worden ook principes van mindfulness gebruikt.

Bij mindfulness is steeds sprake van een terugkeren naar het ‘hier-en-nu’ (er definitief in blijven is onmogelijk). In het ‘hier-en-nu’ zijn betekent: beseffen wat je nu ervaart, in contact zijn met wat nu is. Het streven is dat die eigenschap stabieler wordt. Meer stabiel 'hier-en-nu' zijn dan door je lichaam te ervaren bestaat niet. Je lichaam heeft een stabiele structuur.

Het is niet ineens op twee plaatsen tegelijk, of in twee tijden tegelijk. Je lichamelijke zintuigen zijn dáár waar ze zijn. Daarom is het: 'als ik zit dan zit ik' en 'als ik loop dan loop ik'.

Vergelijk dat maar eens met je automatische associaties. Zo begin je hier en zo ben je mijlenver weg als je niet oplet. Zo kun je opgaan in de gedachten en de grond onder je voeten vergeten. Het contact met je lichaam, je basis, ben je even kwijt. Alsof je in zee zwemt en even geen grond onder de voeten hebt. Je bent in gedachten en ineens een heel eind verder. Je was in een film van dagdromerij of commentaren op jezelf of anderen. ‘Waar wás ik ook al weer?’ is dan een zinnige gedachte én met grond onder de voeten.

Als je meer aanwezig wilt zijn is het praktisch om steeds vaker je lijf te ervaren bij wat je aan het doen bent. Even terug naar de basis, je lichaam als anker gebruiken. Zo blijf je in contact, zonder jezelf te verliezen. Dat kan door je te richten op de ademhaling in je lichaam. Dat kan zijn door je te richten op één bepaald aspect van je lijf. Of door je aandacht te richten op je hele lijf, als één geheel. En als je een fysieke handeling verricht, te voelen waar je het in je lijf voelt.

Tacoyo is dan ook heerlijk om te doen en te ervaren. Even terug bij jezelf, weg van alle stress, drukte en bezigheden. Daarbij je lichaam gebruiken als anker! Move your body, Relax your mind!

Als je TACOYO eens wilt ervaren en daarbij je lichaam leren gebruiken als anker in tijden van drukte en stress klik dan hier.

 

 

Bij stress lichaam als anker

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 juli 04

NAAR BOVEN