deutsch  english    

Breingeheimen die je moet weten

Vanavond geeft prof. dr. Erik Scherder in de DWDD University drie boeiende colleges over de wondere wereld van het brein. Scherder is klinisch neuropsycholoog en werkzaam op de Vrije Universiteit. Hij schuift regelmatig aan bij de talkshow DWDD om uitleg te geven over onze hersenen. Hier krijg je alvast een voorproefje:

Ga uitdagingen aan!

Iedere dag hetzelfde rondje lopen, dezelfde mensen spreken en dezelfde dingen doen: we hebben allemaal standaard patronen. Op zich is dat niet erg, maar onze hersenen worden er wel lui van. Verras jezelf daarom minstens één keer per dag en doe eens iets anders. Bijvoorbeeld door je tanden te poetsen met je andere hand. Of loop een straat in waar je nog nooit bent geweest. Door uitdagingen aan te gaan, blijven je hersenen fit en gezond.

Nieuwe pandemie: voorkomen is beter dan genezen!

De nieuwe pandemie heet inactiviteit. Veel zitten is slechter voor ons lichaam en onze geest dan eerder werd gedacht. Steeds meer jonge mensen krijgen suikerziekte type 2, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekte; het zijn problemen die vroeger alleen voorkwamen bij ouderen. Tevens zijn deze ziektes een risicofactor voor dementie. Het is vooral toe te schrijven aan het vele stilzitten voor de buis en achter de computer. Beweeg regelmatig door een trap te nemen of een wandeling tijdens de lunch. Zorg voor afwisseling van houding door het zitten af te wisselen met staan en lopen.

Meer breingeheimen? Kijk vanavond naar DWDD University Presenteert: Het brein door Erik Scherders, NPO 1, Vara, 20.30 uur.

Wil je de tips in de praktijk brengen? Hier kun je terecht voor een proefles Tacoyo. Nog vele gezonde en vitale jaren toegewenst!

De Wereld Leert door

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2015 april 30

NAAR BOVEN