deutsch  english    

Column Taco Veldstra Stress en ontspanning

Stress en Ontspanning

We  geven alles en iedereen aandacht, behalve ons zelf. Tijd voor geestelijke en lichamelijke ontspanning, in deze ICT tijd, hebben we niet. Terwijl we bezig zijn om die eeuwig aangroeiende lijst dagelijkse werkzaamheden af te werken, reageert ons lichaam met verkramping , R.S.I klachten, concentratiestoornis en slapeloosheid. Lang achter de computer zitten en dan nog T.V kijken is een ramp voor het lichaam en geest. We kijken voortdurend in een lichtbron in dezelfde houding  wat de doorbloeding van de spieren reduceert.

OBESITAS

We zoeken ontspanning in een groot aantal versnaperingen: sigaretten, snoep, alcohol, koffie en overmatig consumeren. Het hart klopt daardoor onrustig en onze ademhaling wordt oppervlakkig en snel. We ademen hoog, oppervlakkig  en we krijgen ademhalingsproblemen als hyperventilatie door een teveel aan belasting en stress. Ondanks dat we bereid zijn, ad hoc wat aan ons lichaam te doen door te joggen of sport blijft de stress. Van mijn vader heb ik geleerd dat reinheid, rust en regelmaat het recept zijn voor een goede gezondheid. Bovenstaande maakt dat we te dik worden.

ADEMHALING

De ademhaling is de sleutel waarmee we ons lichaam leren ontspannen. We kunnen met minder ademhalingen per minuut toe mits je goed in en vooral goed uitademt.  De natuurlijke buikademhaling krijgen we met de geboorte mee. Kijk hoe een baby rustig, ritmisch met de buik ademt. Door een grotendeels zittend leven wordt deze basisbeweging op school aangetast door onder meer prestatiestress en een tekort aan bewegen… het gymnastiek onderwijs is in deze tijd een lachertje. Terwijl alle onderzoeken aantonen dat regelmatige beweging, liefst elke dag de intelligentie en prestaties bevordert. Beweging waarbij de ademhaling wordt geactiveerd.

HOUDING

De fysieke en geestelijke spankracht nemen af naarmate men meer afwijkt van het natuurlijke patroon. We lopen met kromme schouders en een ingevallen borstkas want  foute gewoontes  slijpen op den duur in. We verliezen onze energie en een foute ademhaling  reduceert onze daadkracht.

REGELMATIG BEWEGEN

Neem de tijd om regelmatig relaxed te bewegen, joggen, fietsen en wandelen zijn cyclische bewegingen op deze bewegingen is TACOYO gebaseerd. Let daarbij ook op de juiste ademhaling. Rustig, laag, ritmisch en vooral goed uitademen. Regelmatig bewegen en bewust goed ademen voorkomt klachten als: maagklachten ademhalingsstoornissen, gejaagdheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn, nervositeit, houdingsafwijkingen, en verstopping of obstipatie.

Op dat laatste ga ik verder in in mijn column: HET NON-DIEET.

Taco Veldstra

 

taco veldstra

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2018 januari 31

NAAR BOVEN