deutsch  english    

de 10 van TACOYO; Brenda

Brenda is vandaag te gast in onze nieuwe rubriek; De 10 van TACOYO. Tien vragen over waarom Brenda TACOYO beoefent en nog veel meer....lees je gezellig mee?

 

1) hoe lang doe jij al aan Tacoyo + waar en bij wie train je?

Ik ben begonnen bij Taco Veldstra op het Universitair Sportcentrum in Leiden in 1993. Toen ik in 2002 terugkwam uit het buitenland zag ik een advertentie in het plaatselijke krantje dat Taco ook in een sportzaal in Leiden les gaf. Rob Szepesi heeft de lessen geleidelijk overgenomen en nu train ik al jaren bij hem op dinsdag in Leiden.

 

2) wat was destijds jouw motivatie om aan de les te beginnen?

Ik deed met een studiegenoot de gewone conditietraining op het Universitair Sportcentrum en we waren nieuwsgierig naar de “conditietraining met yoga-elementen” van Taco. Yoga was toen nog een exotisch woord. In het begin was het wennen vanwege de heel andere benadering: Taco stond niet voor de groep, maar langs de kant om bij het inlopen iedereen persoonlijk te begroeten. We wilden liever niet opvallen in de groep, dus dat vonden we best “raar”. Taco deed bovendien zelf mee met alle oefeningen in tegenstelling tot andere docenten die de oefeningen alleen even voordeden. De ontspanningsoefeningen tussendoor en aan het einde waren voor ons helemaal een nieuwe ervaring. Niet zweverig, zoals toen vaak gedacht werd, maar eigenlijk heel prettig. Daarnaast vertelde Taco wel eens over zijn avontuurlijke leven en de gedachte achter de oefeningen. En dan de muziek…veel jaren ’60 en ’70 van m’n moeder en de klassieke muziek van m’n vader, brr. Maar wat ik jaren niet wilde horen, werd door de goede keuze van dj Taco ineens leuk.

Heel fijn dat Rob naadloos is doorgegaan op deze basis en geleidelijk nieuwe elementen op het gebied van oefeningen, muziek en leefstijl heeft ingebracht.  

 

3) wat vind je de leukste Tacoyo oefening?

Het middenstuk met lopen, rennen, sprinten. Ik dacht altijd een hekel aan hardlopen te hebben, maar omdat het een afgebakende tijd is en het gevoel geeft dat de les al op de helft is, vind ik het eigenlijk heerlijk! Ook als ik een hoofd vol gedachten heb, is dat vaak het keerpunt waarop de ontspanning doorkomt.

 

4) wat vind je de minst leuke Tacoyo oefening?

Opdrukken, de plank en alle varianten daarop.

 

5) wat vind je het lekkerste nummer om op te bewegen?

Teveel om op te noemen, vooral als het de juiste beat heeft voor hardlopen, en in het bijzonder Wake me up before you gogo van Wham! en nummers van George Michael, Zucchero en Talk Talk.

 

6) welk ontspanningsnummer vind jij te gek?

Bijna alles van Ludovico Einaudi en laatst het Ave Maria van Schubert omdat mijn vader dat altijd zong.

 

7) wat is je motivatie om elke keer naar de les te gaan?

Een uur voor mezelf waarin ik zelf niets hoef te bedenken, alleen maar bewegen en genieten van de muziek

  

8) zou je het aan iemand aanbevelen en waarom?

Ik heb het al regelmatig aan vrienden aanbevolen en sommigen zijn ook, door het hele land, gaan trainen. Naast de afwisseling van inspanning en ontspanning vind ik het uniek dat we met alle leeftijden door elkaar, mannen en vrouwen, trainen en de sfeer heel ontspannen is terwijl je ook jezelf kunt uitdagen.

 

9) welke vraag zou nog gesteld moeten worden?

Twijfel je? Ook als je er een tijdje tussenuit bent geweest, kom dan vooral terug! Na een zware tijd op lichamelijk en emotioneel gebied waarin ik een paar jaar niet heb getraind, was het even spannend om terug te komen, maar al gauw weer heel fijn om mee te trainen. Nu waardeer ik de les en mijn lichaam zoveel meer.

 

10) heb je nog een grappige anekdote?

Erachter komen dat veel docenten van je middelbare school aan Tacoyo doen en de docente biologie die we altijd “Snelle Nellie” noemden haar bijnaam eer aandeed.

Bedankt aan Rob en aan mijn Tacoyogenoten van de dinsdag!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 maart 14

NAAR BOVEN