deutsch  english    

de 10 van TACOYO; Leny van Leeuwen

Leny van Leeuwen is vandaag te gast in onze nieuwe rubriek; De 10 van TACOYO. Tien vragen over waarom Leny TACOYO beoefent en nog veel meer....lees je gezellig mee?

 

1) hoe lang doe jij al aan Tacoyo + waar en bij wie train je?

Sinds januari 2000, dus 21 jaar. Ik train in Zaandam bij Frank Pelder.

 

2) wat was destijds jouw motivatie om aan de les te beginnen?

Het was januari 2000. Ik was nogal gestrest door mijn werk en toen ik de Tacoyo-advertentie in de krant zag, waarbij ook iets van yoga zat, dacht ik: Laat ik dat maar eens proberen. Het was donker en een onbekende omgeving voor mij en ik moest zoeken waar de locatie zich bevond. Eindelijk had ik het Regiocollege gevonden, maar eenmaal binnen bleef het zoeken: er was nergens een gymzaal te bekennen. Het bleek een apart gebouwtje te zijn en gestrest en met hoofdpijn was ik nog net op tijd voor de les. Het begon heel gemoedelijk: we hoefden niet in een rij te staan, kwart draai rechts en achter elkaar aan lopen op de maat van handgeklap, zoals ik vroeger deed toen ik nog gymlessen gaf… nee, lekker door elkaar op de maat van de inspirerende muziek van Bucks Fizz: Making my mind up! 5 Kwartier later ging ik ontspannen naar huis en ik dacht: Dit is het voor mij!

 

3) wat vind je de leukste Tacoyo oefening?

 

4) wat vind je de minst leuke Tacoyo oefening?

De ontspanningsoefening op het eind vind ik het minst leuk, maar ik weet dat het voor mij heel belangrijk is om niet steeds maar door te gaan, dus ik probeer me echt te ontspannen.

 

5) wat vind je het lekkerste nummer om op te bewegen?

Ik houd van muziek uit de jaren 60 en Frank kan mij geen groter plezier doen dan ‘Buona Sera Signorina’ van Louis Prima te draaien! Het Clarinet Concerto van Mozart vind ik zó mooi, dat ik helemaal vergeet om te bewegen, dan ga ik stilletjes zitten luisteren… Meestal draait Frank dat na: Happiness, dus als ik Happiness hoor, verheug ik me al op het Clarinet Concerto!

 

6) welk ontspanningsnummer vind jij te gek?

Dat maakt me niet zoveel uit, ik vind alle ontspanningsnummers wel mooi.

 

7) wat is je motivatie om elke keer naar de les te gaan?

Op de 1e les maakte ik kennis met een wat oudere vrouw die nog heel fit was. Zij bleek 67 jaar te zijn, dus 13 jaar ouder dan ik. Ik dacht meteen: O, ik hoop dat ik over 13 jaar ook nog zo fit ben! Het is nu 21 jaar later, en ik ben nog steeds fit. Om fit te blijven en omdat ik Tacoyo een ontzettend leuke manier vind om te bewegen en omdat Frank ontzettend fijn lesgeeft, ga ik iedere week graag naar Tacoyo. Zelfs nu Tacoyo niet in de zaal gegeven mag worden, doe ik iedere week trouw mee via Zoom.

 

8) zou je de les aan iemand aanbevelen en waarom?

Waarom ik anderen Tacoyo aanraad met een 10 op een schaal van 1 tot 10?
1. Lekker bewegen op gezellige muziek, waardoor het bewegen als vanzelf gaat
2. Perfect evenwicht tussen inspanning en ontspanning
3. Oefeningen uit te voeren op je eigen niveau: niets moet, alles mag
4. Keuze uit verschillende variaties bij de oefeningen
5. Door de opbouw van de les krijg je geen spierpijn
6. Iedere week weer andere oefeningen en andere muziek, maar toch
7. iedere week dezelfde opbouw van de les, dus vertrouwd
8. Je hoeft geen ingewikkelde pasjes te onthouden zoals bijv. bij aerobics of dansles
9. Enthousiaste, onvermoeibare trainer
10. Persoonlijke aandacht tijdens het uitvoeren van de oefeningen

 

9) welke vraag zou nog gesteld moeten worden?

Hoe lang wil je nog doorgaan met Tacoyo? Ik wil in ieder geval mijn ‘25-jarig jubileum’ vieren. Dat is dus over 4 jaar, dan ben ik 79. Dan is mijn volgende doel natuurlijk: doorgaan tot ik 80 ben. Daarna is mijn volgende doel: doorgaan tot ik 85 ben, want de ‘oudere vrouw’ over wie ik sprak in vraag 7, stopte toen ze 83 was, en ik wil haar voorbijstreven! (Ik ben maar een klein beetje ambitieus!)

 

10) heb je nog een grappige anekdote?

Toen ik de eerste keer het Clarinet Concerto hoorde en stilletjes op mijn matje bleef zitten en niet met de oefening meedeed, kwam Frank na afloop naar mij toe met de vraag: voelde je je niet goed? Hieruit blijkt hoe meelevend Frank is. Ik voelde me prima, wilde alleen in alle rust luisteren naar de prachtige muziek.

Ik vond het heel leuk om deze vragenlijst in te vullen en ik hoop nog heel lang van Tacoyo te genieten!

Dank je wel Leny voor je leuke bijdrage! Wil jij nou ook in onze rubriek? Stuur dan een berichtje en we sturen je de vragenlijst toe!

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 februari 21

NAAR BOVEN