deutsch  english    

De invloed van chronische stress op je lichaam

Om te functioneren en om te groeien hebben we stress nodig. Voor een korte tijd is dat OK. Voor het hebben van stress gedurende een langdurige periode is het een NEE. 

 

Dit doet chronische stress met het lichaam:


 
Hart en vaatstelsel
 
Een langdurig versnelde hartslag kan tot hoge bloeddruk en zelfs tot een hartinfarct en beroerte.
 


Bewegings-apparaat
 
De spieren, vooral in de nek, schouders en bovenrug, staan voortdurend gespannen, waardoor op die plekken pijn kan ontstaan, maar ook hoofdpijn (spanningshoofdpijn) en zelfs migraine.
 


Immuunsysteem
 
De overmatige productie van het stresshormoon cortisol hindert de afscheiding van histamine en versterkt de ontstekingsreactie op microbe aanvallen. Daarom zijn mensen die voortdurend gestrest zijn minder bestand tegen verkoudheden en allerlei infecties.
 


Ademhalingsstelsel
 
De verhoogde belasting van het ademhalingsstelsel is vooral voor astmapatiënten zorgwekkend, want stress is een van de triggers die astma-aanvallen kunnen veroorzaken. Zonder astma kan stress hyperventilatieaanvallen of paniekaanvallen teweegbrengen.
 


Zenuwstelsel
 
Chronische stress kan het evenwicht tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel – verantwoordelijk voor de ‘automatische’ functies van het lichaam (zoals de spijsvertering, transpiratie, ademhaling en libido) – verstoren. Het sympathische zenuwstelsel zorgt ervoor dat het lichaam actief kan zijn, terwijl het parasympathische zenuwstelsel het lichaam in staat stelt wat af te remmen. Maar bij stress krijgt het eerstgenoemde de bovenhand, waardoor het lichaam niet meer kan rusten.
 


Spijsverteringsstelsel
 
De aanmaak van stresshormonen, een verhoogde hartfrequentie en een versnelde ademhaling bemoeilijken de spijsvertering. Daardoor stijgt het risico op zure oprispingen en brandend maagzuur. Verder kan voortdurend gespannen zijn de darmbewegingen verstoren en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
 

Bron: Knack.be

Wil je voorkomen dat stress chronisch wordt? Tacoyo helpt je verder! Ga eens langs bij een Tacoyoclub bij jou in de buurt. Je bent van harte welkom!

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 augustus 09

NAAR BOVEN