De vicieuze cirkel van slapen en stress
Uit onderzoek van arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem van de Radboud Universiteit blijkt dat er een wederkerige relatie is tussen slapen en stress en dat piekeren hier een belangrijke rol bij speelt. Probeer dit daarom te voorkomen met de volgende tips.
Hoe veel moet je eigenlijk slapen?
Veel mensen denken dat je 8 uur slaap per nacht nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Dit is echter niet waar. Elk mens is namelijk uniek. Deze gedachte kan zelfs tegen je werken, omdat dit onbewust voor spanning zorgt. Door gedachten als ‘ik heb nog maar zoveel uur’ hou je jezelf juist uit je slaap. Loslaten dus.
Ontspanningsoefeningen
Probeer stress te vermijden door je te ontspannen. Dit kan door verschillende oefeningen te doen. Yoga, mindfulness of meditatie zijn hier goede voorbeelden van. Het bevordert de slaaptijd en slaapkwaliteit. Het hoeft overigens helemaal niet heel lang te duren. Al maak je even tien minuten je hoofd leeg en ga je daarna lekker in bed liggen.
Een warme douche
Je kunt ook ontspannen door een lekker warm bad of een douche te nemen. De overgang van warm water naar een koele kamer zorgt er bovendien voor dat je lichaamstemperatuur daalt. Je gaat je slaperiger voelen. Precies wat we willen!
Melatonine
Melatonine is een stofje dat van invloed is op de controle van de slaapcyclus. Het wordt aangemaakt door de pijnappelklier. Als het donker wordt, gaat de productie van melatonine omhoog. De werking van melatonine is dus essentieel om in slaap te komen.
Vermijd beeldschermen
Het felle licht van je iPad, televisie of telefoon remt het melatoninegehalte. Je komt dus moeilijker in slaap. Vermijd dus fel licht. Mocht je echt niet je uurtje Netflix voor het slapen gaan kunnen missen, zet dan de helderheid lager. Veel apparaten hebben tegenwoordig een speciale functie die het licht van het scherm automatische verminderen.
Doorbreek de vicieuze cirkel door zowel stress als slaapproblemen aan te pakken!
Bronnen:
http://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/bsi/2017/slaap-stress-piekeren/
Terug naar het nieuwsoverzicht
Deze pagina is gepubliceerd op: 2017 oktober 23