deutsch  english    

Dit jaar geen griep

Zin om dagenlang in bed te liggen met keelpijn, koorts en een natte neus? Lees dan vooral niet verder. Er is namelijk een slimme – en vooral leuke! – manier om griep en verkoudheid op afstand te houden.

Poetsdoekjes voor het toetsenbord. Antibacteriële zeep op de wc. Iedereen een fles desinfecterende gel in de tas. We trekken we van alles uit de kast om gezond de winter door te komen.

Waarom kopen we dan niet massaal cd’s met ontspanningsoefeningen en relaxmuziek? vraagt de Californische psycholoog Marc Schoen zich af op zijn Psychology Today-blog. In zijn eigen therapiepraktijk ziet hij immers iedere keer weer dat patiënten die een paar maal per dag rustgevende ademhalingsoefeningen doen, beduidend minder vaak een verkoudheid of griep oplopen.

Als therapeut en onderzoeker aan de universiteit van Los Angeles bevindt Marc Schoen zich in de ‘mind-body-hoek’: hij is aanhanger van het idee dat onze geest het functioneren van ons lichaam sterk beïnvloedt. Dat is bepaald (nog) niet algemeen aanvaard. Wie de mind-body-redenering consequent doortrekt, kan dan ook tot griezelige uitspraken komen: ‘Jij hebt kanker omdat je altijd zo negatief denkt.’ En zo simpel is het natuurlijk niet.

Toch ligt er inmiddels een overvloed aan publicaties waaruit blijkt dat stress, slaapgebrek, depressie en ander geestelijk leed onze lichamelijke weerstand tegen ziektes wel degelijk kunnen ondergraven. En dat, andersom, investeren in ontspanning en plezier ons lichaam serieus een versterkend zetje kan geven.

Lees het volledige artikel over hoe je kunt ontsnappen aan de griepgolf op Psychologiemagazine.nl.

Je kun erover lezen of praten maar je kunt ook doen! Bij Tacoyo kun je bewegen, ontspannen én plezier beleven. Drie belangrijke tips in één training. 

Dit jaar geen griep

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2017 december 13

NAAR BOVEN