deutsch  english    

Geuren in huis om relaxed van te worden

Wil je lekker ontspannen, dan kunnen bepaalde geuren daar heel goed bij helpen. Geuren koppel je namelijk onbewust aan een gevoel, zoals vrolijk, gestrest of relaxed. Door de geur van appeltaart voelt je huis bijvoorbeeld aangenaam, gastvrij en gezellig aan. Welke geuren zorgen ervoor dat je je thuis ontspannen voelt?

In een onderzoek van International Flavors & Fragrances (IFF) werd proefpersonen gevraagd om een emotie aan een geur te koppelen. Hierin scoorden de geur van clementine (een citrusvrucht) en vanille goed bij de positieve emoties. Deze werden beoordeeld als vrolijk, waarbij de clementine ook stimulerend werd gevonden, en vanille juist relaxed.

Rustgevende dampen
Naast vanille, is lavendel de echte topper op het gebied van relaxte geuren. Het inademen van lavendel zorgt voor een lagere bloeddruk, een lager hartritme en een lagere huidtemperatuur, blijkt uit Thais wetenschappelijk onderzoek. De proefpersonen uit dit onderzoek die de geuren van lavendelolie roken, voelden zich frisser en alerter dan de proefpersonen die dit niet hadden gedaan. Lavendel zorgt dus voor rust!

Lavendel voor je nachtrust
Ben je een slechte slaper? Lavendel kan je helpen om beter in een diepe slaap te komen. Wanneer de geur lavendel aanwezig is in de kamer, val je in een lekkere, diepe slaap, blijkt uit meerdere onderzoeken. Bij een onderzoek in Taiwan inhaleerden de proefpersonen twee keer per week twintig minuten lang etherische olie van lavendel in, en hun slaapkwaliteit verbeterde aanzienlijk. Dit effect duurde zelfs nog tot een week na het inademen.

Babybadje met lavendel
Net als wij hebben ook baby’s voor hun diepe slaap baat bij lavendel. Een bad met lavendelolie voor het slapen gaan heeft een kalmerend effect op baby’s en ze brengen meer tijd door in hun diepe slaap, blijkt uit onderzoek van een onderzoeksinstituut in Miami, Florida.  Zelfs de moeders van de baby’s uit het onderzoek werden relaxed van het lavendelbad dat ze hun kind gaven. Ze glimlachten meer en raakten hun kindje meer aan.

Hoe gebruik je lavendel?
Wil je lavendel gebruiken om lekkerder te slapen, koop dan een etherische olie met lavendel. Deze vind je bijvoorbeeld bij een drogist. Breng een of twee uur voordat je gaat slapen een aantal druppeltjes – niet teveel, het is niet prettig als de lucht overheerst – aan op je kussen, of op een doekje dat je op je nachtkastje naast je bed legt. Extra ontspannend is om, voordat je gaat slapen, een bad te nemen met zo’n tien druppels olie. Een bad zorgt namelijk ook voor ultieme ontspanning van je lichaam en geest voordat je naar bed gaat, een win-winsituatie dus!

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 mei 30

NAAR BOVEN