deutsch  english    

Help, ik ben verliefd

 Jasper vertelt.....

“Hé, hoe gaat het?” “Nou, ik zit niet zo lekker in mijn vel”. Mijn vraag is dan vaak, waar zit dat dan precies onder je vel?

Je hebt een raar gevoel in je buik, slappe benen, een hogere hartslag, verwijde pupillen, snellere ademhaling en snel afgeleid, wat is dat dan? Zijn het vlinders of ligt er een steen op je maag?

Het is soms lastig aan te geven waar spanningen precies vandaan komen of waar een onbehagelijk gevoel vandaan komt. Ook niet voor alle situaties wellicht even relevant, maar als je er beter mee om wil gaan is het wel een stuk gemakkelijker als je weet hoe je moet ontspannen.

Door bewust je spieren te gebruiken tijdens de sportlessen raak je steeds meer bekend met hoe jouw lichaam werkt. Je voelt beter welke spieren je nodig hebt om in beweging te komen en voelt beter waar spanning in je lichaam zich heeft opgebouwd. Lichaamsbewustzijn gaat verder dan weten dat je armen en benen hebt. Met een goed lichaamsbewustzijn ben je beter in staat te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Zo geven bijvoorbeeld je ademhaling, hartslag of spierspanning aan of je iets spannend, prettig of angstig vindt. Bewust lichamelijke sensaties voelen, zoals spanning, en ontspanning, temperatuur of tintelingen en andere sensaties.

Het hebben van lichaamsbewustwording is belangrijk voor een goede gezondheid. De signalen hebben veel te zeggen. Het helpt grenzen te verkennen zodat je ze beter kunt aangeven en bewaken. Wanneer je zenuwstelsel meer gevoel heeft in de motoriek dan heeft het ook meer controle en kan het beter ontspannen.

Sta eens rechtop, kijk omhoog en ontspan je wangen en probeer je wenkbrauwen te fronzen. Als vanzelf zal er wellicht een glimlach verschijnen maar chagrijnig wordt je er vast niet van! Probeer maar eens…

Tijdens de opleiding voor Tacoyo-trainers besteden we aandacht aan hoe je kunt werken aan lichaamsbewustzijn. Wil jij anderen ook daarbij helpen en een eigen regio starten met TACOYO? Meld je dan aan voor de nieuwe opleiding die start in oktober.

Voor meer informatie:

https://www.tacoyo.nl/voor-clubs/basisopleiding-tacoyotrainer

of mail: jasper@tacoyo.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2022 september 11

NAAR BOVEN