deutsch  english    

Het nut van uitrekken

Uitrekken dient de overleving. In plaats van gehaast het bed uit, eerst even uitrekken. Katten doen het. Honden schudden erbij en kippen schijnen het per vleugel te doen. Baby's doen het. En jij?

Eigenlijk zouden we bij het ontwaken of soms gedurende een dag voor het doen eerst even moet uitrekken. Eerst even de armen strekken, de rug hollen en bollen en dan een voor een de benen. Onlangs werd de vraag: Waarom rekken we ons uit bij het ontwaken? besproken in de Volkskrant.

Om goed wakker te worden heeft het lichaam eerst wat activiteit nodig, moet het lichaam geactiveerd worden volgens bewegingswetenschapper Ben van Cranenburgh. Zowel de spieren als de hersenen krijgen door het uitrekken het bevel tot ontwaken. Ook om te voorkomen dat je bij het opstaan niet meteen weer in elkaar zakt. Vooral ook de hersenen worden voorbereid op actie en wakker gemaakt.

Hiermee wordt maar al te meer duidelijk het verband tussen motoriek en bewustzijn. Wat bewegen om niet in slaap te vallen als je tijdens vakantie een lange autorit aangaat. Kleine bewegingen zijn al voldoende. Pas dus op bij situaties van rust en onoplettendheid. Beweeg wat om te voorkomen dat je in slaap valt. Zo blijf je fit en alert.

Tijdens een training Tacoyo worden spieren gerekt om actief te worden. Aan het begin van of tijdens een training. Ook om meer bewustzijn te creeëren zodat je je lichaam leert kennen. Wil je Tacoyo een keer meemaken? Je bent van harte welkom. Klik hier voor een overzicht van clubs en maak gerust een afspraak voor een proefles met een club bij jou in de buurt.

 

Rekken is van levensbelang

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2018 januari 27

NAAR BOVEN