deutsch  english    

Hoe voorkom ik een burnout

Van een beetje spanning krijgt niemand een burnout. Sterker nog; soms heb je die spanning gewoon nodig om goed te presteren. Als je vaak en lang onder deze spanning moet presteren, is het wellicht tijd om voor jezelf op te komen en op de rem te trappen. Een burnout kan worden voorkomen door dagelijks goed te golven; het afwisselen van in- en ontspanning. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Als je op tijd terug kunt schakelen uit de hoogste versnelling krijg je meer veerkracht waardoor je niet in die burnout glijdt.

Wat kun je doen? 

Sporten
Voor een deel ligt stressbestendigheid en dus veerkracht bij stress en burn-outverschijnselen genetisch vast. Ongeveer 30 procent van de mensen is van nature optimistisch. Zij zijn genetisch beschermd tegen depressie en piekeren niet of weinig. Mensen die zich snel druk maken en perfectionistisch zijn maken juist meer kans op een burn-out. We weten allemaal wel dat regelmatig leven en sporten helpen om in balans te blijven. Met sporten verbrand je de energie die extra wordt opgewekt door stress. Als het meezit, slaap je daardoor bijvoorbeeld beter.

Pauze nemen en leuke dingen doen!
Wat je waarschijnlijk niet weet is dat op tijd even pauze nemen als je heel druk bent of veel stress ervaart net zo belangrijk is. Sla jij je lunchpauze bijvoorbeeld regelmatig over omdat je te druk bent? Slecht idee! Juist door je hersenen even rust en afleiding te geven kun je er ’s middags weer tegenaan. Wanneer je een korte nacht hebt gehad kan een powernap bijvoorbeeld uitkomst bieden om even op te laden. Verder blijkt dat mensen die plezier hebben in wat ze doen beschermd zijn tegen een burn-out. Je kunt natuurlijk leuker werk zoeken, maar even stoom afblazen in je vrije tijd door iets leuks te doen blijkt ook uitstekend te werken. Dus stel jezelf eens wat vaker de vraag waar je vrolijk van wordt!

Ga de uitdaging aan!
Tacoyo, de unieke anti-stresstraining, brengt de genoemde principes in de praktijk. Voorkomen is beter dan genezen! Tijdens een intervaltraining op muziek worden in- en ontspanning steeds afgewisseld. Het laatste deel van de training bestaat uit een langere ontspanning. Op eigen nivo kun je op plezierige wijze je gezondheid en vitaliteit verbeteren en op peil houden. Kom gerust eens langs voor een proefles. Kijk hier voor een Tacoyoclub bij jou in de buurt en maak een afspraak.

Veel plezier toegewenst!

Burnout Voorkomen

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 oktober 24

NAAR BOVEN