deutsch  english    

Is zitten het nieuwe roken?

"Een uur op je kont, is vijf minuten eerder dood". Dat klinkt overdreven, maar het is de harde waarheid. Een gestrest en zittend leven heeft slechte invloed op de stofwisseling en verhoogt de risico’s op hart en vaatziekten. 

Gezonde stress leidt tot betere prestaties, maar te veel stress doet het tegenovergestelde. Het zorgt voor een teveel aan cortisol en dat is schadelijk voor de hippocampus, een hersengebied dat belangrijk is voor het geheugen, en het heeft een relatie met andere hersengebieden die juist stress afremmen. Daardoor kom je in een vicieuze cirkel terecht en die is moeilijk te doorbreken.

Beweeg meer en activeer de hippocampus zodat die zich weer volop kan richten op het remmen van stress. Veel mensen hebben de neiging om na een drukke dag op de bank te ploffen of om na een drukke periode bij te komen op vakantie. Niets meer doen, heeft een tegenovergesteld effect. Hard werken is niet het probleem, maar het stilzitten. Er moet activiteit tussen komen om het brein te stimuleren.

Onze mindset moet aangepast worden. Meer bewegen? Veel mensen hebben daar geen zin in. Ze moeten al zoveel. Van belang is binnen een organisatie nieuwe gewoonten tot norm te maken. Een cultuurverandering is nodig en daar kan de werkgever zeker een rol in spelen.

 

Wat kun je zelf doen?

- wandel tussen de middag.
- sta voor elk wissewasje op zodat je even kunt lopen.
- schrijf dingen op ipv het uit te typen. Door het schrijven worden je hersenen meer aan het werk gezet zodat de hippocampus gestimuleerd wordt.
- vraag aan je werkgever een zit/sta buro en ga regelmatig staan.
- vergader staand of tijdens een wandeling.
- fiets naar je werk en neem zoveel mogelijk de trap (zowieso naar beneden).

Wil je weten hoe veel jij zit? Doe deze leuke test.

 

Bron: Zilveren Kruis

 

Elke week TACOYO beoefenen is natuurlijk ook erg goed! Je traint je lichaam en geest op alle niveau's. Wil jij stress loslaten en met een grote glimlach de zaal weer verlaten? Kijk dan hier voor een training bij jou in de buurt en doe mee met een gratis proefles!

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 oktober 18

NAAR BOVEN