deutsch  english    

Liggen is dodelijk

Na 'Zitten is het nieuwe roken' wordt nu ook de uitspraak 'Liggen is dodelijk' gebezigd. Wie in het ziekenhuis verblijft, verliest snel veel spiermassa. Een gezonde 65-jarige is na tien dagen liggen zo'n 15 procent van zijn spieren kwijt. En dat bouw je niet snel meer op. Bij zieke mensen gaat de achteruitgang nog sneller. Hoogleraar interne geneeskunde in het VUmc Andrea Maier en ziekenhuisdirecteur Hans Meij pleiten daarom voor een revolutie: de patiënt moet zijn bed uit.

Spieren 'een van de belangrijkste organen in het lichaam' gaan achteruit als ze niet gebruikt worden. Als spiermassa en spierkracht afnemen gaat het snel bergafwaarts. Tot ongeveer het 25e levensjaar neemt iemands spierkracht toe. Dan is er een plateau waarop de kracht enige tijd constant kan zijn. Na het 30ste levensjaar begint de spiermassa af te nemen. Na het 50ste levens jaar gaat nog sneller achteruit. Om te voorkomen afhankelijk te worden is het dus belangrijk gezond te blijven en voldoende bewegen is dan een vereiste: dagelijks minimaal een half uur matig intensief bewegen ofwel: zo bewegen dat de hartslag omhoog gaat en de ademhaling sneller wordt.

Voorkomen is beter dan genezen! Mocht je in het ziekenhuis terecht komen of een operatie moeten ondergaan. Zorg voor een goede conditie voor een sneller herstel. En..blijf niet langer liggen dan noodzakelijk.

Lees hier het artikel van Charlotte Huisman in de Volkskrant van 23-05-15.

Om je gezondheid te verbeteren kun je met Tacoyo goed op weg. Door aandacht te geven aan Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress kun je jouw balans herstellen en/of behouden. Volg gerust een proefles. Veel plezier en een goede gezondheid toegewenst!

Liggen is dodelijk

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2015 juni 05

NAAR BOVEN