deutsch  english    

Meer bewegen en minder wegen voor een betere gezondheid

Terwijl de afgelopen twintig jaar steeds meer mensen zijn gaan bewegen in fitnesscentra steeg het aandeel mensen met overgewicht mee naar ruim de helft van Nederland. Er wordt al met al heel wat bewogen maar het overgewicht is schrikbarend toegenomen. Wetenschappers staan voor raadsels.

Meer bewegen en toch meer wegen? Ook wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen schreef er eerder over in de Volkskrant. Sporten verbrand toch meer calorieën? Niemand twijfelt hier aan. Het resultaat valt tegen omdat de winst van bewegen of sport wordt overschat. Daarbij komt dat mensen geneigd zijn meer te gaan eten als beloning voor het meer bewegen.

Er moet dus meer gebeuren. Meer bewegen voor een betere gezondheid én minder eten voor gezond gewicht?

Minder eten werkt alleen met een welhaast bovenmenselijke discipline. Controle krijgen over calorieën is in onze huidige maatschappij met al z’n verlokkingen bijna niet te doen. We eten onbewust te veel. Volgens Brian Wansink van Cornell University is het beter om het om te draaien en onbewust minder te eten. Bijvoorbeeld eten van minder grote borden. Of je kunt mindfull eten: kleinere porties opscheppen en vervolgens langzamer en meer bewust genieten van het eten. Of even rustig ademen voordat je gaat eten voor een beter functioneren van de spijsvertering. Verander deze gewoontes en je verandert je gewicht. Het succes voor minder wegen ligt in het aanpakken van gewoontes: vervang een dikmakende routine door een gezonde routine en je gezondheid vaart er wel bij.

Het succes van meer bewegen ligt ook in het aanleren van goede gewoontes. Wil je naast een gezonde eetroutine ook een gezonde beweegroutine aanleren? Geef jezelf de kans en beweeg met Tacoyo met plezier voor je gezondheid! tot Tacoyo!

Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Let's Work Be Proud is de tak van Tacoyo Nederland voor alle organisaties in Nederland. Wil je de principes van TACOYO ervaren op het werk? Wil je onze andere vitaliteitsprogramma’s ontdekken? Ook online seminars zijn mogelijk.

 

Meer Bewegen en Minder Eten

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 mei 20

NAAR BOVEN