deutsch  english    

My New Lifestyle: Welke relatie heb jij met eten?

Eten. Het is vaak zo'n beladen onderwerp. Terwijl je het gewoon nodig hebt om te overleven. Maar eten is ook genieten. Gezelligheid. Welke relatie heb jij met eten? Ben je een emotie-eter of eet je gewoon omdat dat erbij hoort? Er is zoveel te zeggen over de relatie met jou en je voeding. We duiken er eens wat dieper in:

 

Eten en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat begint al als je net geboren bent. Jij huilt en je krijgt te eten.  Als kleuter val je je knie kapot en je krijgt wat lekkers als troost. Je zit zoet te spelen en je krijgt....juist ja wat lekkers.

 

Zo begint al vroeg de relatie met eten. Op eten zit een emotie. En status. In veel landen is eten niet vanzelfsprekend. Als je eten op tafel kunt zetten, betekent dat dat je geld hebt. Macht vaak ook. Water is voor de armen, limonade voor de rijken. 

 

Eten is ook gezelligheid. Samen met vrienden aan tafel voor een etentje. En als je niet mee doet omdat je aan de lijn bent of geen alcohol drinkt, krijg je vaak te horen: "doe niet zo ongezellig!". Herkenbaar?

 

Veel mensen eten als ze zich gestrest of ongelukkig voelen. Bij mensen met zware obesitas is aangetoond het probleem daar vaak begint. Gepest worden als kind, emoties weg eten en niet meer kunnen stoppen. Met alle gezondheidsproblemen als gevolg. Je kunt je dus letterlijk dood eten. 

 

Op zich is het helemaal niet erg dat op eten een emotie zit. Eten is lekker. Eten is gezellig en eten verbindt. Maar alles waar TE voor staat is niet goed. Behalve TEvreden, maar dat even terzijde. 

 

Waar het allemaal om draait is bewustwording. We stoppen vaak onbewust dingen in onze mond. En aan het eind van de dag schrik je wat je allemaal weer naar binnen hebt geschoven. Kijk eens of je wat bewuster kunt eten. Langzamer. Geniet van je eten zonder afleiding van telefoon, tablet of krant. Proef, voel, kauw. Zo ga je bewuster eten en zul je het ook gaan merken wanneer er een emotie op eten komt. Als je die emotie los kunt koppelen van je eten, ben je al een heel eind. Dan eet je niet meer omdat je je rot voelt. Dan eet je om je lichaam te voeden. En je geniet ook meer van je eten, zonder schuldgevoel achteraf. Zo kun je je dus letterlijk gezonder gaan eten.

 

Ben jij ook een echte emotie-eter? Of wil je meer inzicht in je eetgedrag? In onze cursus ga je leren hoe je gezond en lekker kunt eten. Dit doen we niet door in één keer je eetpatroon drastisch om te gooien, maar door in kleine stapjes steeds gezonder gaan eten. Zo hou je het ook beter vol. Je gaat lekker eten. Zonder poespas en met liefde klaargemaakt. Kijk hier hoe we dat aanpakken. Zodat jij weer een TEvreden persoon wordt. Zien we je snel?

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 oktober 23

NAAR BOVEN