deutsch  english    

Ontspannen door lezen

Hou jij ook zo van lezen? Kun je je helemaal verdiepen in een goed boek? Uit onderzoek blijkt dat het ook nog eens heel erg goed voor je is.

 

Lezen is het beste relaxmiddel. Zes minuten lezen kan genoeg zijn om het stressniveau met 58 procent te verminderen.

Lezen werkt beter en sneller om rustiger en kalmer te worden dan bijvoorbeeld het luisteren naar muziek, het maken van een wandeling of op de bank een kopje thee drinken. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Sussex. Psychologen geven aan dat dit komt omdat mensen zich zo moeten concentreren op het lezen dat het hart en de spieren ontspannen.

Bij het onderzoek werd het stressniveau en hartslag onderzocht bij diverse activiteiten. Bij lezen daalde het stressniveau met 68 procent. Bij het luisteren naar muziek daalde dit tot 61 procent. Bij een kopje thee met 54 procent en bij een wandeling slechts met 42 procent. Door een videospelletje te spelen daalde het stressniveau wel met 21 procent, maar de hartslag bleef onverminderd hoog.

Door jezelf te verliezen in een boek kun je optimaal relaxen. Vooral in tijden van crisis is het belangrijk om af en toe te ontsnappen aan de realiteit, aldus de onderzoek

Welk boek lees jij op dit moment?

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 maart 07

NAAR BOVEN