deutsch  english    

Oorzaken en gevolgen van stress

Als je stress voor wilt zijn is het van belang om stress te herkennen. Daarbij moet je de gezonde stress van de ongezonde stress onderscheiden en alleen de ongezonde stress aanpakken. Gezonde stress is bedoeld om jou als mens te leren om te gaan met diverse situaties, waaronder vooral situaties waar je beter van weg kunt blijven. Bijvoorbeeld een gevaarlijke verkeerssituatie.

Ongezonde stress echter, levert geestelijke en lichamelijke spanning op die chronisch kan worden als je dit niet voor bent. Daardoor raak je sneller uitgeput en lukt het slecht om te ontspannen. Op het hoogste niveau kan dat zelfs uitval betekenen van je menselijke vermogens. Over het algemeen wordt stress veroorzaakt als de balans tussen lichaam en geest, werk en privé, belasting en ontspanning, enzovoorts niet meer in evenwicht is. Wist je dat onderbelasting en een groot verantwoordelijkheidsgevoel ook tot ongezonde stress kan leiden? Het is daarom van groot belang om balans te vinden en behouden. Om naast inspanning ook te ontspannen.

Bij langdurige stress kan een burn-out optreden. Dan is het (bijna) niet meer mogelijk om zelfstandig te herstellen van de stress. Daarbij kunnen lichamelijke en psychische klachten optreden, omdat het lichaam de stresstoestand geactiveerd houdt, waardoor andere lichaamsfuncties niet meer naar behoren kunnen werken. Stress uit zich onder andere door: verhoogde bloeddruk, depressiviteit, hartkloppingen, besluiteloosheid, slapeloosheid, verhoogd cholesterolgehalte, angsten, prikkelbaarheid, vermoeidheid, maag- en darmstoornissen, concentratieverlies, spierpijn, enz.

Herken je je in dit soort klachten? Dan is het tijd om tot actie over te gaan! Je bent niet alleen, want in Nederland heeft 1 op de 4 volwassenen van de beroepsbevolking wel eens last van stress (gehad).

Tijdens een Tacoyo training laten we de spanning los en ervaart je lichaam rust. Dat doen we door eerst spanning in je lijf op te bouwen tijdens de inspanning om het vervolgens weer los te laten tijdens de ontspanning. Dit golfprincipe werkt erg goed voor lichaam en geest. 

Wil je weten welke producten Tacoyo nog meer heeft? Let's Work Be Proud is de tak van Tacoyo Nederland voor alle organisaties in Nederland. Wil je de principes van TACOYO ervaren op het werk? Wil je onze andere vitaliteitsprogramma’s ontdekken? Ook online seminars zijn mogelijk.

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 juni 03

NAAR BOVEN