deutsch  english    

Quote van de Maand November

Eén zin blijkt goud waard, het is Einsteins 'Theorie voor een Gelukkig Leven':

'Een stil, bescheiden leven geeft meer geluk dan het streven naar succes, onder voortdurende onrust'.

Zelfs het veilinghuis in Jeruzalem stond er van te kijken. Het vooraf op vijf- tot achtduizend dollar geraamde briefje van Albert Einstein van een Japanse reis in 1922 bracht onlangs uiteindelijk 1,56 miljoen dollar op. De nieuwe eigenaar van het velletje papier, met één zin en de beroemde handtekening, is een Europeaan die anoniem wil blijven.

De spreuk staat in vulpen op briefpapier van het Imperial Hotel in Tokyo. Daar verbleef Einstein in 1922 tijdens een lange reis naar het Midden-Oosten en Japan. Hij hield er voordrachten voor vakgenoten en voor het grote publiek, onder meer over zijn relativiteitstheorie en het atoom.

De reis, wekenlang op zee, was tegelijk een poging om wat rust te vinden na de politieke moord op zijn vriend en voormalig minister Walther Rathenau in her roerige Berlijn in juni 1922. Ook de linkse en joodse Einstein zou gevaar lopen, was het gevoel. Tijdens de reis kreeg hij ook het bericht dat hij de Nobelprijs 1921 zou ontvangen, die het jaar ervoor door ruzies in Stockholm niet was toegekend.

Volgens het veilinghuis Winner's in Jeruzalem schreef Einstein het briefje bij aankomst in het hotel in Tokyo omdat hij geen kleingeld zou hebben gehad voor een fooi voor een portier. Een briefje met zijn handtekening, zou zijn idee zijn geweest, zou op den duur veel waard kunnen worden. Hoe het bij de veiling in Israël terecht is gekomen, is niet bekendgemaakt. Het zou van een Hamburgse verzamelaar komen. Een tweede briefje met de tekst 'Waar een wil is, is een weg' bracht dinsdag een kwart miljoen dollar op.

 

Quote November

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2017 november 01

NAAR BOVEN