deutsch  english    

Taco over TACOYO

Tijdens de gratis strandtraining op 11 september op het strand bij Noordwijk, nemen we afscheid van de oprichter van TACOYO; Taco Veldstra. Veel mensen kennen Taco al. Maar waarom heeft Taco deze trainingsmethode ontwikkeld en waar liep hij tegenaan in het leven om deze methode te ontwikkelen?

 

Een column van Taco Veldstra, de oprichter van TACOYO.

Het ontstaan van de Tacoyo trainingsmethode! 

"De Tacoyo (staat voor Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga, Omgaan met stress) training is ontwikkeld door mij; Taco Veldstra (ik ben ijdel genoeg om te erkennen dat ook mijn voornaam er aan verbonden was) in samenwerking met mijn studenten aan het sportcentrum van de Universiteit van Leiden.

Mij werd gevraagd in 1976 de fysieke en geestelijke conditie van de studenten te optimaliseren. Om inzet en animo tijdens de lessen te stimuleren heb ik vanaf het begin gebruik gemaakt van popmuziek die toen in de mode was: Roling Stones, Beattles, Dire Straits, Bob Dylan etc.

Uiteraard was TACOYO nog niet gelijk geboren... Op de foto hieronder ben ik nog iets jonger dan nu.

 

een jonge taco veldstra

Het doel van de Tacoyo trainingsmethode

1 Het bereiken van harmonie tussen lichaam en geest.

2 Het verbeteren van houding, figuur, lenigheid, uithoudingsvermogen en het verminderen van rugklachten.

3 Het ontwikkelen van fysieke en mentale kracht.

4 Het leren bewust te ontspannen en in het dagelijks leven met stress en emoties om te gaan. Stress te reduceren.

Het belangrijkste doel is: eenwording van lichaam en geest, in evenwicht komen met ons zelf. De adem is daarbij het steunpunt. 

Door een scheiding en een conflict met een directeur van een middelbare school raakte ik overspannen.

Ik gebruikte de beste ontspanningstechnieken zowel westerse als oosterse methoden zoals autogene training, progressieve relaxatie, hypnotherapie, Yoga, Transcendente Meditatie (T.M. wat de Beattles deden), zen meditatie, dynamische meditatie en stille meditatie.

Ik onderzocht alles en wat werkte intrigeerde ik in Tacoyo. Dynamische popmuziek voor de inspanningsoefeningen en adagio’s uit de klassiek muziek (Mozart, Bach, Ravel, Faure, Tsjaikovsky, Rachmaninov etc.) en New Age muziek voor de ontspanningsfases.

De dynamische bewegingsvormen moesten totaaloefeningen zijn waarbij alle spieren gelijktijdig werden geactiveerd met afwisselend het accent op buik- rug- en beenspieroefeningen.

Ik noemde het totaaloefeningen waarbij alle systemen van het lichaam werden geactiveerd dus ook het hart long systeem. De oefeningen die in korte tijd het hoogste rendement gaven voor de algehele lichamelijke conditie.

Ik gebruikte gewichtjes om ook het bovenlichaam te activeren. De oefeningen waren gebaseerd op roeien, langlaufen, zwemmen, boksen en tennis. Deze sporten generen ook de grootste impuls voor de conditie en verbranding.

In die tijd waren al studenten die kampten met obesitas en die hoge verbranding van vetweefsel was voor hen van groot belang. Ik streefde naar een harmonieus tanig, gespierd lichaam en een korset van spieren rond de wervelkolom om rugklachten tegen te gaan.

De ontspanningsoefeningen waren noodzakelijk om weer te herstellen, maar ik kwam achter meer...

2 ADEMHALING

Het werkelijke keerpunt kwam toen ik ontdekte dat vooral de ademhaling het steunpunt is voor het reduceren van stress en emoties. De meeste mensen ademen te hoog en oppervlakkig. Ik leerde ze goed volledig in te ademen en vooral wat langzamer en langer uit te ademen.

Het boeddhisme beschouwt de navel als het centrum van het lichaam. Bij een goede ademhaling wordt ook de buik ingeschakeld en je ziet al bij een baby de navel omhoog en omlaag gaan. We moeten weer terug naar de ademhaling van een jong kind.

De Japanse zen traditie heeft als lichaamscentrum het HARA punt dat 3 centimeter onder de navel licht. De lage buikademhaling wordt van jongs af met de opvoeding meegegeven.

MUZIEK

De conditietraining op muziek leverde me in aanvang veel kritiek. Hoe kun je training geven en je verstaanbaar maken. Ze kunnen je dan niet verstaan. Maar ik had een heldere stem en deed de oefeningen goed voor.

Bij de ontspanning was het geen probleem de adagio’s waren zacht van toon. In die tijd was er nog geen training op muziek. Maar het werd zo populair dat ik moest verhuizen van de gymzalen boven naar de Grote Hal beneden in de universiteit waar ik meer dan 200 studenten tegelijk les gaf.Het gerucht verspreidde zich en collegae leraren lichamelijke opvoeding kwamen naar mijn methode kijken.

In 1980 begon de tweede training op muziek: aerobics door filmster Jane Fonda op de markt gezet. Conditietraining zonder muziek was nu ondenkbaar geworden. Bedankt Jane, maar wij waren eerder, haha.


In 2010 is TACOYO nieuwe stijl ontwikkeld, maar dit geeft een beetje inzicht in de vroege jaren van TACOYO".

Wil je TACOYO vinden bij jou in de buurt klik dan hier.

 

Taco Veldstra

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2022 juni 19

 

 

NAAR BOVEN