deutsch  english    

Train je hersenen om meer te ontspannen

Kun je je hersenen trainen om meer te ontspannen? Neuropsycholoog Dr. Erik Matser weet als geen ander hoe belangrijk het is om te leren ontspannen. Dat lukt alleen niet als je boven de 180 km per uur door het leven vliegt. "Om goed te functioneren moet je inspanning kunnen afwisselen met ontspanning" .

Het is van belang dat onze hersenen leren ontspannen. " Wanneer je stress ervaart, maakt je bepaalde hormonen aan die jouw lijf en hersenen letterlijk slopen - dat is zelfs aanwijsbaar op MRI-scans. Het is niet erg om af en toe gas te geven en die stresshormonen aan te maken, maar je moet vervolgens ook op de rem kunnen trappen. Dat geeft je de gelegenheid om groeihormonen aan te maken en te herstellen. Wanneer die balans tussen stres- en groeihormonen wordt ontregeld, raak je overprikkeld en ervaar je continue ontrust." 

Wat kan jij er zelf aan doen? Hoe train je je hersenen? En hou ontspant het brein eigenlijk? Lees hier het hele artikel.

RELAX is ene online inspiratieplatform boordevol tips en (wetenschappelijke) artikelen voor een relaxter leven.

Wil je het afwisselen van inspanning en ontspanning in de praktijk oefenen? Tacoyo wisselt op unieke wijze inspanning en ontspanning af tijdens haar intervaltraining op muziek. 

Relax

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2017 juni 19

NAAR BOVEN