deutsch  english    

Vrijheid en gezondheid, een groot goed

Wat je moet weten om in balans te blijven!

Dankbaar voor vrijheid
Op deze 5e mei, de dag waarop we 75 jaar vrijheid vieren, maakt corona ons duidelijk hoe dankbaar we mogen zijn voor de vrijheid die we normaal gesproken hebben. Er wordt nu het nodige van ons gevraagd. We willen vrij kunnen gaan en staan maar worden beperkt in ons doen en laten. “Je kunt nu beter voorstellen hoe het in de oorlog was. Als je een klein beetje vrijheid verliest, zie je meteen hoe belangrijk het eigenlijk is.” Het zijn de woorden van scholier Eva Pronk (16) die dit jaar haar gedicht ‘Vrijheid’ mocht voordragen op de Dam.

We mogen weer!?
Het is goed om te beseffen dat vrijheid een groot goed is. Tegelijk kijk ik uit naar het moment dat we weer mogen. De vooruitzichten lijken positief. De regering overweegt ons perspectief te bieden. In plaats van te wijzen op wat er allemaal niet kan, het accent verleggen naar wat er juist wél kan. Het staat mij erg aan! Morgen wordt meer bekend in welke mate de intelligente lock-down wordt versoepeld. Op mijn werk in het St. Antonius Ziekenhuis wordt in ieder geval vanaf volgende week de eerste opschaling ingevoerd. Dit betekent dat ik de kliniek verlaat en poliklinisch weer groepen ga begeleiden. Op gepaste afstand, dat wel.

Weet waarvoor je het doet!
De richtlijnen van de overheid hebben ons geholpen tot waar we nu zijn. Allerlei bronnen hebben ons daarnaast gepoogd te inspireren om gezond en vitaal te blijven. Vanuit onverwachte hoek las ik deze week in Elsevier de raad van Uri Rosenthal, oud-minister en ‘rampenprofessor’: eet goed, drink water en slaap goed. Of in de Volkskrant, een patiënt die covid heeft overleefd: “Wat ik van dit virus heb geleerd is dat je mentaal sterk moet zijn. Als je ziek bent geef je je normaal gesproken over aan de dokter. Als die niet direct een oplossing heeft dan moet je zien te rusten, goed eten en je immuunsysteem zien te versterken. En je mag niet breken, hoe lang het ook duurt”. We doen het allemaal voor een goed doel: om gezond en vitaal te blijven!

Hou de regie!
Bij gezondheid lijkt het net als bij vrijheid. Als die ons wordt afgenomen ervaren we het belang ervan. Ook nu gezondheid even niet zo vanzelfsprekend lijkt, mogen we het belang ervan extra waarderen. Als we gezond zijn hebben we de neiging om te bagatelliseren: “Ik word niet ziek.” Bij ziekte: “Hoe kan mij dit nu overkomen?”. Inmiddels weet je wat goed is om te doen, voor het versterken van je immuunsysteem, voor je gezondheid en vitaliteit. Neem de regie: let op je voeding, neem je rust én maak golven! Ontspannen én bewegen afwisselen. Zo blijf je flexibel.

Heb nog ‘even’ geduld…………….

Graag spoedig tot Tacoyo!

Vrijheid en Gezondheid

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 mei 05

NAAR BOVEN