deutsch  english    

Waarom is kou zo goed voor je immuunsysteem?

Het is gek weer. Eerst schaatsweer en ze voorspellen voor een week later lenteweer. Een beetje kou is heel goed voor je lijf. Je immuunsysteem versterkt en je humeur wordt er ook beter van. We zetten wat voordelen van kou voor je op een rijtje:

1) Je stofwisseling wordt sneller. Door kou ga je rillen. Je spieren trekken samen en daar is energie voor nodig. Je lichaam haalt deze energie uit suikers en vetopslag. Zo krijgt je lijf het weer warm en verbrand je gelijk je vet. 

2) Je bruine vetcellen nemen toe. Deze bruine vetcellen zorgen niet alleen voor warmte in je lichaam, ze verbranden ook in hoog tempo het vet in je lichaam. Je wordt er dus slanker van. Dit in tegenstelling tot witte vetcellen, dat zijn de bekende zwembandjes....

3) Je immuunsysteem kan versterkt worden door kou. Wim Hof (de Iceman) bewijst met zijn koude oefeningen dat je witte bloedlichaampjes toenemen na blootstelling aan de kou. Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat dit echt zo is, maar vele onderzoeken tonen wel aan dat het kou gunstig is voor je immuunsysteem.

4) Koud na douchen zorgt voor minder ziekteverzuim. Het UMC in Amsterdam heeft onderzoek gedaan en vanaf 30 sec koud douchen zorgt het voor 29% minder ziekteverzuim bij hun medewerkers.

5) Je humeur verbetert. Winterzwemmen is een explosieve sport die steeds meer mensen beoefenen. Door de kou gaat je lichaam adrenaline en enfomorfine aanmaken en die hormonen zorgen voor een energieboost en goed humeur.

Ga je al rillen bij de gedachte aan deze manieren om je imuunsysteem te versterken? We hebben wel wat simpele tips voor je om toch een begin te maken en effect te merken;

- zet de verwarming op 18 - 19 graden en trek een warme trui aan
- ga elke dag lekker naar buiten, vooral als het koud is
- draai op het einde van je douche routine de kraan langzaam naar lauw en kijk of je tot koud kunt komen. Bouw de temperatuur langzaam af.

Succes!

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 februari 13

NAAR BOVEN