deutsch  english    

Waarom is niks doen zo goed voor je?

Als je druk bent en dingen moeten af, dan ga je maar door. Je gunt je lijf en je brein geen rust. Dat is op den duur niet goed voor je gezondheid. Als je je even gaat niksen, laadt je je batterij weer op en kun je daarna veel beter weer je werk doen. En je brein is er ook heel blij mee.

Niksen is het nieuwe mindfulness. Zie het als een glas met water en zand. Als je blijft roeren, is het water troebel. Maar als je het water tot rust laat komen, zakt het zand naar beneden en wordt het water weer helder. Dat is precies wat er gebeurt als je de volgende dingen toepast:

 

1. Gun jezelf lege momenten

Wie gunt zich nog lege momenten? Zelfs als we moeten wachten bij de tandarts of op het perron vullen we die tijd met een game, Facebook of het beantwoorden van mail. Gewoon even kijken naar wat er om je heen gebeurt, is er nauwelijks bij. We zijn ook collectief verslaafd aan activiteit. Elke seconde moet zinvol besteed worden. Van het idee even niks te doen krijgen mensen het vaak spontaan benauwd. Gun jezelf even een moment van niks doen. Laat dat zand neerdalen.

 

2. Erken de waarde van nikstijd

Nikstijd is een zeldzaamheid geworden. Ons brein is altijd bezig. En dat is erg. Om goede beslissingen te kunnen maken, moet je brein de kans krijgen om prikkels te verwerken die je gedurende de dag opdoet. Dat gebeurt niet alleen tijdens je slaap, maar ook op momenten dat je even niets hebt of moet en gewoon wat aanmoddert. Daardoor kunnen prikkels verwerkt en geordend worden, vervolgens koppelt het brein een gevoel aan die informatie en indrukken. En dat klinkt misschien vaag, maar juist dat gevoel is ontzettend belangrijk bij het maken van keuzes. Als je die tijd neemt, leer je jezelf beter kennen en voel je beter wat je nodig hebt. Vragen zoals ‘wat wil ik?’ en ‘wat voel ik?’ kun je dan niet alleen beter beantwoorden, maar ook beter verklaren vanuit het waarom. Daardoor kun je de echte verandering inzetten.

 

3. Laat de tijd voor je werken

Tijd is even elastisch als relatief. Het is een verzinsel van onszelf. Een afspraak die we met elkaar maken om goed te kunnen functioneren in deze samenleving. Tijd is verzonnen om het leven makkelijker te maken. Het moet voor je meewerken, niet tegen je. Daarin zit hem het venijn. Tijd lijkt steeds vaker iets dat zich aan ons opdringt en buiten ons afspeelt. Vaak proberen we tijdgebrek op te lossen door efficiënter te werken. Probleem is dat die tijd die je wint automatisch weer vol loopt. De enige manier om echt tijd te besparen, is door keuzes te maken.

Niet meer doen, maar meer laten. Wegstrepen. Dat klinkt kinderlijk eenvoudig maar is moeilijker dan het lijkt. Keuzes maken vergt niet zelden moed, omdat je daarmee tegen de stroom inzwemt. Actief zijn wordt in deze samenleving gezien als een groot goed.

 

4. Word een kei in niks(en)

Met regelmaat de tijd nemen voor jezelf en voor de dingen die moeten gebeuren, is soms even nodig als ademhalen. Maar veel mensen zeggen dat ze dat niet kunnen. 'Dat werkt toch niet voor mij’, zeggen ze dan. Of: ‘Moet ik de hele dag niks doen?’ Nee. Las gewoon wat meer pauzes in. Houd een weekje een dagboek bij om te kijken waar je nu zo druk mee bent. Plan verschillende rustmomenten in een dag, zodat je je niet zo hoeft te haasten. En soms is het nodig om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Stel jezelf de vraag: ‘Wat wil ik? Wat is voor mij belangrijk?’ Claim je nikstijd. Zelfs als het je niets oplevert, betaalt het zich uiteindelijk uit.

Niks doen vergt wel wat oefening. Als je er goed in wordt, kun je beter je eigen weg gaan en het oordeel van anderen naast je neerleggen. Het is ook bijtanken. Je bent beter opgewassen tegen stress en raakt minder gemakkelijk in paniek als je toch eens in tijdnood komt.

 

Ook bij Tacoyo kun je geoorloofd even niets doen. Na een heerlijke training van een uur is het laatste kwartier juist bedoeld om even niets te hoeven. Voor het herstellen van je balans. Zowel fysiek als mentaal. Kom gerust eens langs voor een proefles. Veel plezier!

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 december 19

NAAR BOVEN