deutsch  english    

waarom is te veel zitten zo slecht

Zeg eens heel eerlijk; hoe veel uren op een dag zit jij eigenlijk? Onderzoek heeft aangetoond dat wij gemiddeld acht uur op een dag zitten. En dat is heel slecht voor je gezondheid. 

Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen. Wij verschillen qua genetisch materiaal niet zo veel van de oermens. Die was de hele dag bezig met jagen en verzamelen. Wij zijn door de jaren heen steeds meer gaan zitten. Zittend werk, hangen op de bank en de hele dag op school zitten. Maar waarom is al dat zitten nou zo slecht voor je?

1) teveel zitten is slecht voor je ruggengraat
We zitten vaak met een kromme rug en gebogen schouders. Daardoor wordt de druk op onze ruggengraat ongelijk verdeeld met alle gevolgen van dien; rug- en nekklachten.

2) zitten is slecht voor je spieren en benen
Onze beenspieren zijn grote spieren die veel zuurstof nodig hebben. Dat krijgen ze door te bewegen, want het bloed wordt dan goed rond gepompt. Als je zit, krijgen je benen minder zuurstof en door de druk van je benen op de stoel, snijdt het je aders af waardoor je bloed minder goed door kan stromen. Gevolg: lichamelijke klachten zoals zwakke spieren, rugpijn en bekkenpijn.

3) zitten zorgt voor onvoldoende bloedcirculatie en zuurstof
Omdat je bloed minder snel wordt rond gepompt (zie 2), krijgt je lichaam ook minder zuurstof en voedingsstoffen die het bloed vervoert. Daardoor voel je je vaak ook duf na een poos zitten.

4) zitten zorgt voor een lagere vetverbranding
In ons bloed zit een enzym wat vetcellen afbreekt. Doordat je bloed minder snel rondstroomt als je zit, breek je dus ook minder vet af. 

5) zitten heeft negatieve gevolgen voor de hersenen
Doordat je lichaam minder bloed rond pompt, krijgen je hersenen ook minder bloed een zuurstof. Gevolg: concentratie problemen en minder productief.

Wat kun je doen om dit allemaal te voorkomen?

- neem regelmatig een kleine pauze
- let op je houding als je zit; rug recht en schouders laag
- wissel zittend en staand werken af
- vraag aan je baas een ergonomisch buro en -stoel
- beweeg! Spreek met iemand af in het bos ipv op de koffie te gaan
- koop een stappenteller en zorg dat je elke dag 10.000 stappen haalt.

Succes!

bron: Liantis

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 november 01

NAAR BOVEN