deutsch  english    

Waarom stilte zo goed voor je is

We leven in een wereld waar het bijna nooit stil is. We praten, we kijken video's, we luisteren muziek. En wat te denken van de stemmen in ons hoofd die ons vertellen wat we wel en niet moeten doen. Het is eigenlijk bijna nooit stil. Nooit écht stil. Deze 'geluidsvervuiling' is slecht voor je gezondheid. 

Omdat onze omgeving steeds luider wordt, hebben mensen behoefte om de stilte op te zoeken. En daarvoor hoef je echt niet naar een hutje op de hei. We geven je vier (wetenschappelijk onderbouwde) redenen waarom stilte zo goed is voor je brein:

1) stilte vermindert stress en spanning
Teveel geluid veroorzaakt stress en spanning waardoor het stresshormoon cortisol vrijkomt. Het omgekeerde werkt ook; door stilte neemt stress en spanning af. 2 min stilte werkt dan beter dan 2 min luisteren naar rustgevende muziek.

2) stilte vult je mentale reserves aan
Je hersenen krijgen de hele dag door geluidsprikkels. Daar raakt het uitgeput van. Stilte helpt je brein om weer op te laden zodat je minder snel afgeleid bent en problemen beter kunt oplossen.

3) stilte zet je brein weer in de 'standaard modus'
De standaard modus van je brein wordt geactiveerd als je bv mediteert, fantaseert of je gedachtes de vrije loop laat. Hierdoor kun je je ervaringen beter verwerken en ben je creatiever. Om in de standaard modus te komen moeten we eerst alle afleiding loslaten. Stilte is een manier om hier te komen.

4) stilte zorgt voor vernieuwing van je hersencellen
Dit heeft een test op muizen aangetoond. 

Succes met het opzoeken van de stilte. Je hoeft hiervoor echt niet naar een hutje op de hei. Kijk en onderzoek in jouw omgeving hoe je de stilte kunt opzoeken en ervaren. Veel plezier! Sssst.....

Bron: TOPP

 

stilte

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 april 25

NAAR BOVEN