deutsch  english    

Wat is duizeligheid en wat kun je ertegen doen?

Een draaierig, zweverig of licht gevoel in je hoofd, het idee dat je niet stevig op je benen staat of gaat vallen... Duizeligheid kan je leven flink in de weg zitten.

Er zijn 3 vormen van duizeligheid:
- draaiduizeligheid; je hebt het gevoel dat de wereld om je heen draait. Soms worden mensen misselijk, gaan zweten en overgeven.
- een licht en zweverig gevoel in je hoofd en het gevoel dat je flauwvalt
- bewegingsonzekerheid; onvast op je benen staan en het gevoel hebben dat je gaat vallen.

Duizeligheid kan je sociale leven flink op zijn kop zetten. Als je tijdens de duizelige periode alleen maar op bed kan liggen of als je onzeker bent om steeds te vallen.

Één op de dertig consulten bij de huisarts gaat over duizeligheid. Vrouwen hebben er twee keer zo veel last van als mannen en de oorzaak is nog onbekend. Wel weten we dat het in de helft van de gevallen met het evenwichtsorgaan te maken heeft. Door hyperventilatie (je lichaam krijgt te veel zuurstof binnen) kan duizeligheid ontstaan. Ook stress, migraine, angst, vermoeidheid en medicijnen kunnen een gevoel van duizeligheid veroorzaken.

Duizeligheid is niet te meten. Door goed uit te vragen en aanvullend onderzoek te doen op het gebied van evenwicht, gehoor, balans en longfunctie kan in veel gevallen de oorzaak achterhaald worden. Anders kan psychische hulp uitkomst bieden om het te accepteren en er mee om te gaan.

Duizeligheid is gevaarlijk voor oudere mensen omdat ze meer kans hebben om te vallen. Een operatie, therapie of medicijnen kunnen de duizeligheid verhelpen. Ook bewegen, hoe onnatuurlijk dat ook lijkt helpt. Zo leer je je brein om met de duizeligheid om te gaan. Een dagboek bijhouden en ademhalingsoefeningen zijn ook onderdeel van de behandeling.

Wil je ook blijven bewegen op een wijze dat je zelf de regie in handen houdt? TACOYO helpt hier bij. Een ieder kan op haar of zijn eigen tempo in- en ontspanning afwisselen. Zo stimuleer je de hersenen om met een eventueel evenwichtsprobleem te leren om gaan. Ook kun je beter leren omgaan met stress. Volg gerust een vrijblijvende proefles Tacoyo. Hier kun je terecht voor een club bij jou in de buurt. Veel plezier!

Duizeligheid

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2021 augustus 16

NAAR BOVEN