deutsch  english    

Wat is golven?

Bij Tacoyo is het zgn. 'golven' een belangrijk principe. Voor een optimale gezondheid en meer vitaliteit is het van wezenlijk belang om te kunnen golven: elke ‘piek’ van (in)spanning moet gecompenseerd worden door een gelijkwaardig ‘dal’ van herstel. Wie goed kan golven blijft in tijden van stress meer in balans, krijgt bijvoorbeeld geen burnout. Juist bij aanhoudende stress, overbelasting en spanning kan wordt de gezondheid en vitaliteit geschaad en kan bijv. een burnout ontstaan. Het lukt je niet meer om te golven. Je voelt je opgebrand, herstelt niet meer en gevoelens van controleverlies en machteloosheid worden ervaren.

Bij Tacoyo worden periodes van in- en ontspanning afgewisseld. Daarbij kan worden gespeeld met de mate van inspanning én ook de mate van ontspanning. Oefeningen kunnen heel actief, maar ook rustig(er) worden meegedaan. Afwisselend kan worden gas gegeven en ook weer geremd worden.

In het begin heeft iedereen de neiging mee te gaan met wat wordt voorgedaan of wat anderen doen. Gaandeweg word je je meer bewust, ontstaat meer contact en gevoel met het lichaam en de oefeningen en kan er geschakeld worden van rustig naar actief en weer van actief naar rustig. Belangrijk is dat op deze wijze spelenderwijs geleerd wordt om te golven en ontstaat een gevoel van controle.

Er wordt tijdens Tacoyo op nog meer wijzen gegolfd. Zo wordt muziek afgewisseld van uptempo’s naar adagio’s. Ook worden oefeningen in verschillende houdingen afgewisseld; van staan naar liggen en van liggen naar staan of van gespannen houdingen naar ontspannen houdingen. Of wordt aandacht gegeven aan de rustgevende ademhaling welke ook een (rustige) golf in zich heeft: inademen door de neus en langzamer uit door een kleine opening van de mond waarna een korte adempauze.

Een betere gezondheid en meer vitaliteit? Golf mee met Tacoyo!

Voor meer info over burnout: http://www.testjeburnout.nl/

Golven

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 maart 30

NAAR BOVEN