deutsch  english    

Wat is golven?

Bij Tacoyo is het golven een belangrijk principe. Voor een goede gezondheid en vitaliteit is het van wezenlijk belang om te kunnen golven: elke ‘piek’ van (in)spanning moet gecompenseerd worden door een equivalent ‘dal’ van herstel. Wie goed kan golven krijgt bijvoorbeeld geen burnout. Juist bij aanhoudende stress, overbelasting en spanning kan een burnout ontstaan. Het is niet meer mogelijk om te golven. Men voelt zich opgebrand, herstelt niet meer en gevoelens van controleverlies en machteloosheid worden ervaren.

Bij Tacoyo worden perioden van in- en ontspanning afgewisseld. Daarbij kan worden gespeeld met de mate van inspanning én ook de mate van ontspanning. Oefeningen kunnen heel actief en tevens ook rustig(er) worden meegedaan. Afwisselend kan worden gas gegeven en ook weer geremd worden.

In het begin heeft iedereen de neiging mee te gaan met wat wordt voorgedaan of wat anderen doen. Gaandeweg wordt men zich meer bewust, ontstaat meer contact en gevoel met het lichaam en de oefeningen en kan er geschakeld worden van rustig naar actief en weer van actief naar rustig. Belangrijk is dat op deze wijze spelenderwijs geleerd wordt om te golven en ontstaat een gevoel van controle.

Er wordt tijdens Tacoyo op nog meer wijzen gegolfd. Zo wordt muziek afgewisseld van uptempo’s naar adagio’s. Ook worden oefeningen in verschillende houdingen afgewisseld; van staan naar liggen en van liggen naar staan of van gespannen houdingen naar ontspannen houdingen. Of wordt aandacht gegeven aan de rustgevende ademhaling welke ook een (rustige) golf in zich heeft: inademen door de neus en langzamer uit door een kleine opening van de mond waarna een korte adempauze.

Een betere gezondheid en meer vitaliteit? Golf mee met Tacoyo!

Voor meer info over burnout: http://www.testjeburnout.nl/

Golven

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2014 november 07

NAAR BOVEN