deutsch  english    

Weg met de winterblues

Hartje winter ligt neerslachtigheid op de loer. En ook al is dat niet zo erg als een echte depressie, je wilt er wel vanaf. Een belangrijke tip is om juist in deze donkere tijd voldoende licht op te vangen. Ga lekker naar buiten als dat kan of koop een speciale licht lamp.

Wij hebben nog meer tips om je stemming op te peppen:

- forceer een lach. Ook als er niet zomaar wat te lachen valt. Als je lacht, maakt je lichaam gelijk hormonen aan waar jij je beter door voelt.

- kijk lekker een film. Soms is het gewoon even nodig dat die gordijnen dicht gaan, jij je lekker innestelt op de bank en die film kijkt...

- zweet het eruit! Ook al is het koud buiten en lig jij lekker onder een dekentje op de bank, toch gaan! Na afloop voel je je gelijk een stuk beter. Door het sporten maak je hormonen aan waar je beter van gaat voelen. En sporten is ook gelijk goed voor lichaam en geest.

- ga iets leuks doen. Word je gelukkig van een taart bakken? Doen. Wilde je nog zo graag die doos oude foto's op zolder sorteren? Regel het. Die oude vriendin bellen? Pak op die telefoon. En stof die gitaar ook af als je dat gelukkig maakt.

 

De volgende voedingsmiddelen kunnen ook helpen:

- Sint Janskruid is een van de weinige alternatieve geneesmiddelen waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen. Je kunt er een lekker kopje thee mee maken.

- chocolade. Hoe puurder hoe vrolijker je wordt.

- eiwitten. Je vindt ze in vis, noten, zuurkool, zuivel en granen.

 

En deze zaken kun je beter laten staan:

- cafeïne. Het geeft een stressreactie en dat is nou net niet wat je wil.

- sigaretten. Nicotine verhoogt de aanmaak van cortisol, een stresshormoon.

- suiker. Het geeft je wel even energie, maar daarna krijg je weer een dip. Eet liever natuurlijke suikers die in fruit zitten.

- alcohol. Alcohol versterkt je stemming. Niet fijn als je in een dip zit.

 

Bron: Psychologie magazine

 

Eén van de tips is om actief bezig te zijn en plezier te beleven. Tacoyo is bij uitstek geschikt. Heerlijk bewegen én ontspannen op stimulerende muziek. Overwin de bank en kom langs voor een proefles. Kijk hier voor een sportclub bij jou in de buurt. Veel plezier!

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2022 januari 09

foto gemaakt door Ellen Klink

NAAR BOVEN