deutsch  english    

Zo krijg je meer focus

Focus is meer dan je goed kunnen concentreren. Het gaat om zingeving, verdieping en geluk. Focus is grip krijgen op je brein in een wereld vol prikkels.

Psycholoog Mark Tigchelaar behandelt in zijn boek "Focus aan/uit" 4 concentratielekken. Als je die kunt vinden en ze dicht, heb je goede focus. 

Concentratielek 1: te weinig prikkels
Deze is verrassend, maar te weinig prikkels zorgt ervoor dat ons brein op zoek gaat naar afleiding. We gebruiken altijd 100% van onze hersencapaciteit, maar een gemiddelde taak kost maar 20%. De oplossing: Vul de overgebleven ruimte in je brein, Dat kan door bekende, makkelijk in het gehoor liggende muziek op te zetten of net iets sneller te lezen of typen dan normaal.

Concentratielek 2: voortdurend wisselen van taken
Alle klussen die concentratie vergen, hebben een opstarttijd. Komt er iets tussendoor, dan ben je zo weer twintig minuten verder voordat je weer op dat punt zit waar je was. De oplossing: werk een voor een je taken af, bundel taken die met elkaar te maken hebben en schrijf je taken op. Zo kan je brein ze loslaten en vergeet je niks.

Concentratielek 3: loslaten van de focus
Door de stress staan we constant 'aan' en kunnen we moeilijk ontladen. Elk leeg of saai moment wordt gevuld. Snel nog even je email checken in de avond werkt niet. Je brein is niet meer in staat onderscheid te maken tussen relevante en irrelevante prikkels. Zo kan een zoemende vlieg meer aandacht krijgen dan een belangrijke taak waar je aan werkt. De oplossing: wandelen, lanterfanten, voor je uit staren, alle activiteiten waar je een beetje bij kunt dagdromen helpen om te ontladen.

Concentratielek 4: keuzes maken
Met een goede focus kun je de diepte in. Als je hapsnap werkt, blijf je aan de oppervlakte. We willen allemaal zo veel. De oplossing: leer nee zeggen tegen bepaalde zaken. Het geeft je rust, verdieping en focus.

Wil je meer leren over focus? Lees het boek hier.

Ook tijdens de Tacoyo training passen wij het principe van focus toe. Tijdens een balansoefening heb je focus nodig om te kunnen blijven staan. En als je goed focust, vallen alle andere gedachtes weg. Wil je een keer een proefles doen? Je bent welkom!

Benieuwd hoe je nog beter kunt focussen tijdens je werk? De programma's van Let's Work Be Proud zijn hier heel geschikt voor. Let's Work Be Proud is de tak van Tacoyo Nederland voor alle organisaties in Nederland. Wil je de principes van TACOYO ervaren op het werk? Wil je onze andere vitaliteitsprogramma’s ontdekken? Ook online seminars zijn mogelijk.

 

 

focus

Terug naar het nieuwsoverzicht

 

Deze pagina is gepubliceerd op: 2020 augustus 19

NAAR BOVEN