deutsch  english    

Testimonials deelnemers

Wat anderen zeggen over Tacoyo

John uit Leiden

Al vele jaren ben ik actief Tacoyo beoefenaar. Ik denk inmiddels al 15 jaar.
Tacoyo geeft mij veel voldoening. De combinatie van inspanning afgewisseld met ontspanning is voor mij de juiste formule.
Dat daarbij ook nog eens voor mij zeer herkenbare goede muziek wordt gebruikt is een prettige bijkomstigheid.
De muziek helpt om bij inspanning tot het uiterste te gaan zonder dat je er erg in hebt.
Het kost mij geen moeite om naar de lessen te gaan en als ik een keer niet kan probeer ik dat zeker dezelfde week nog in te halen.
Voor mij is het een vast patroon in mijn weekritme geworden en Tacoyo helpt mij de week weer door te komen. Het geeft mij weer energie en helpt mij in die momenten dat mijn energie op is.
Ik dank jullie voor alle Tacoyo lessen en hoop er nog vele te kunnen volgen.

Waardering:

9

Pieter uit Voorschoten

In januari 1993 ben ik via een kennis met Tacoyo begonnen. Dat was nog in de tijd van de oprichter Taco Veldstra. Aangezien deze trainingsmethode mij zo goed beviel, ben ik in september 1993 twee keer per week ben gaan “tacoyoen”.
Nadat Taco Veldstra in 2002 zijn trainingsdagen ging afbouwen en mijn drukke baan veel tijd van mij vraagt , train ik sinds 2002 alleen de dinsdagavond bij Rob Szepesi in Leiden.
Het feit, dat ik op dit moment met mijn 20ste tacoyotrainingsjaar bezig ben, geeft aan dat deze trainingsmethode mij ontzettend aanspreekt en heel goed bij mij past.
Een uur lekker fanatiek bewegen op leuke, mooie, soms opzwepende muziek en de ontspanning aan het eind van de training, geeft mij een gevoel van voldoening en energie. Doordat de “dinsdagavondgroep” al heel bij elkaar is, kijk ik er elke week weer naar uit de training.
Omdat ik altijd veel energie van een training krijg, voel mij altijd na afloop lekker fit om mijn drukke werkzaamheden als afdelingshoofd voor de rest van de week weer op te pakken. Kortom mij bevalt tacoyo prima en ik hoop het nog vele jaren te kunnen blijven doen.

Waardering:

9

Annelies uit Voorburg

Ik geniet er al vele jaren van.

Waardering:

10

Mevr. Kaper uit Koog aan de Zaan

Na jaren van "weigering" om eens mee te gaan met mijn twee vriendinnen ( die dus allebei al een aantal jaren Tacoyo beoefenen) toch een jaar terug maar eens meegegaan, en dat was goed. Ondertussen volg ik het liefst twee lessen achter elkaar. (1 les is altijd te snel over vind ik). En ook na twee lessen ga ik niet vermoeid naar huis.
Tacoyo heeft me geleerd beter te ademen, en dus minder spanning in m'n lijf te hebben. Dat ik gerust vaker een micro pauze mag nemen tijdens m'n werk, of gewoon thuis.
Ook de muziek vind ik top! Oud en modern door elkaar. En met mijn oudste dochter (die ook een seizoen Tacoyo doet) hebben we het regelmatig over "oude" liedjes, die ze thuis ook wel wil horen, mooi luistervoer voor in de auto dus.
En het mooiste blijft toch wel dat als iemand vraagt wat voor een sport je doet, ze denken dat ik een of andere vechtsport doe !!! :-)
Van mij krijgt Tacoyo een 10+ en ik raad het iedereen aan, gewoon lekker op je eigen tempo sporten, in een gezellige groep.
Momenteel kan ik door medische redenen even niet, en daar baal ik vreselijk van!! Ik mis het echt in mijn week ritme.

Waardering:

10

Jan uit Noordwijk

De inspanningsoefeningen zorgen dat ik met mijn 67 jaar fit ben voor goede ski vakantie. De ontspanning heeft mij geleerd om in moeilijke momenten het lichaam te ontspannen.

Waardering:

9

Marja uit Leiden

Voor alle leeftijden aan te raden. Ik doe het al jaren en vind het heerlijk om te doen. Bijna nooit geen spierpijn

Waardering:

9

Annie K. uit Purmerend

Tacoyo is voor mij een heerlijke mix tussen inspanning en ontspanning. Ik ben geen proffesional, maar wel sinds 2 jaar een enthousiast beoefenaar van deze tak van sport. Jammer dat er zulke grote vakanties tussen de blokken zitten!

Waardering:

9

Jos uit Leiden

Tacoyo is voor mij het broodnodige onderhoud aan mijn conditie waarbij ik ook nog eens de stress van alledag kan afreageren. Als ik eens een week moet overslaan zit ik meteen minder lekker in mijn lijf. Fijn dat er Tacoyo is!

Waardering:

9

Dhr. van de Braak uit Monnickendam

“Tacoyo? Pa, heb je een Japanner aangeschaft?” Aldus mijn zoon’s eerste reactie bij het vallen van de naam Tacoyo. Ik vertel hem over de folder die ik bijgesloten vind in het plaatselijke suffertje en dat het niets te maken heeft met een nieuw automerk maar over inspanning, ontspanning en muziek gaat. Na het volgen van een proefles, ben ik meteen verkocht en verknogt. Dat is nu bijna twee jaar geleden en nog steeds ervaar ik Tacoyo als een geweldige manier om te ontspannen en verbaas me over de enorme variatie in oefeningen waarbij alle spiergroepen aan bod komen. Ik beveel Tacoyo iedereen in mijn familie- en vriendenkring van harte aan.

Waardering:

10

Anton LeMair uit Amsterdam

"Heerlijk om weer te trainen bij Tacoyo Zaandam met Frank Pelder als trainer! Dit is mijn vijfde jaar, ik begon in 2009. Bij iedere zomer- en winterstop merk ik hoe goed de training me doet, hoe lekker ik me in m'n vel voel door de mix van inspanning, yoga, en meditatie. Want na iedere stop hunker ik naar de inspanning, het bewegen op muziek, het 'tot het uiterste gaan' afhankelijk van hoe ik me voel die trainingsavond. Vorige week was de start in de splinternieuwe sportzaal van het ROC Zaandam."

Waardering:

10

Ria uit Voorhout

Op een plezierige manier werken aan mijn conditie. En dat elke week weer anders. Afwisseling tussen inspanning en ontspanning met muziek die daar altijd weer goed bij past.

Waardering:

7

Dhr. Eekhof uit Zaandam

Tacoyo is voor mij meer dan beweging en ontspanning op muziek. Tacoyo is een manier van leven: wat je leert is bewust met je lichaam en geest om te gaan.
Een vrolijke, ongedwongen manier van in beweging zijn waarbij je zelf de controle hebt op de mate van inspanning en ontspanning.
In mijn werk, thuis en vrije tijd ben ik me meer bewust geworden van inspanning en ontspanning, ademhaling en hartslag.
Mede dankzij Tacoyo heb ik een goede conditie opgebouwd in de afgelopen 10 jaar.
Nooit spierpijn, in training met alle spiergroepen!
Ook tussendoor wel naar de sportschool geweest, naar Yoga. Ook leuk en goed. Maar veel intensiever en na verloop van tijd begint het saai te worden: je moet!
Wat is leuker en natuurlijker dan (intensief) bewegen op leuke, inspirerende muziek en daarna, elke keer weer ontspanning.
Tacoyo? Dat wil je niet missen!

Waardering:

10

Miriam de Koster uit Sassenheim

Ik vind Tacoyo super. De combinatie van inspanning en ontspanning werkt bij mij heel goed.
Ik merk het aan mijn lichaam als ik een keer niet geweest ben, en dan denk in hierbij niet aan spierpijn, na een training zit ik lekkerder in mijn vel. (ik heb al een paar keer meegemaakt, dat als ik met hoofdpijn aan een training begin, dit na afloop aanzienlijk minder of weg is).

Waardering:

8,5

Mevr. Roël uit Monnickendam

Voor mij is Tacoyo lekker bezig zijn met je hele lijf, ik denk dat dat bij het ouder worden erg belangrijk is. Daarbij vind ik meestal de muziekkeus erg leuk en de groep is gezellig.
Een vast tijdstip vind ik belangrijk. En na Tacoyo op zaterdagmorgen heb ik nog bijna de hele dag voor me. Ik kan iedereen Tacoyo aanraden.

Waardering:

9

Dhr. van den Berg uit Amsterdam

Bij al deze cursussen, gedurende 8 jaar, heb ik langzaam geleerd, bewust te worden, hoe je met een aftakelend lichaam toch vitaal kan blijven. Zowel lichamelijk als geestelijk. Dit heb ik geleerd van een professionele trainer/begeleider/coach (Frank Pelder) die een uitgekiend programma heeft, gebaseerd op recent natuurwetenschappelijk/onderzoek/bevindingen/denken.
Professioneel:
1) kennis/vaardigheden vd biologie/bewegingswetenschappen;
2) kennis/vaardigheden vd agogiek/psychologie.

Waardering:

9

Fred uit Voorhout

Tevens wil ik aangeven dat Tacoyo voor mij een sport is die je in groepsverband doet, maar individueel alles naar je eigen behoefte kunt invullen. Hiermee bedoel ik dat je keihard kunt werken maar ook als je je dag niet hebt of moe bent spierpijn hebt of iets dergelijks een of meer tandjes lager kan gaan. Dat is naar mijn mening ook de reden dat er zo weinig verloop is. Het is echt een sport voor iedereen. En dit alles met (bijna) altijd zeer goede muziek en soms ook nog achtergrond informatie. Mijn leeftijd is 65 jaar maar ik kan nog een hele poos meedoen. (desnoods een tandje lager). Arjan op naar de volgende 10 jaar en veel succes.

Waardering:

10

Ellis uit Nieuw-Vennep

Naast het lichamelijk bezig zijn, iets aan mijn conditie doen, is Tacoyo goed om te leren ontspannen.

Waardering:

8

Ronald uit Leiden

Een hele goede vraag, waarom blijft iedereen jarenlang Tacoyo doen. Ik zal proberen uit te leggen waarom ik daar bij hoor. Ik doe het sinds 1996, dat is 18 jaar en dat zijn 36 seizoenen. Tacoyo is voor mij een unieke individuele training in een groep. Je doet het voor jezelf en kan het zo zwaar maken als je wil. Je hebt echt het gevoel dat je wat gedaan hebt, maar door de afwisseling inspanning-ontspanning nooit serieuze spierpijn. Je merkt vanzelf als je ouder wordt dat je de belasting wat minder moet maken. Ik heb het vroeger opgebouwd van 2 naar 4 en 5 kilo gewichten, maar inmiddels heb ik dat teruggebracht naar 2 omdat ik last kreeg van gewrichten. Het is een heel duidelijke training, met een opbouw gedurende het seizoen. Die duidelijkheid vind ik prettig, je werkt gedurende het seizoen toe naar een maximale belasting.

De succesfactoren zijn voor mij:

 • duidelijke training waarbij alle spiergroepen aan de beurt komen
 • afwisseling inspanning - ontspanning
 • muziek
 • aandacht ademhaling
Waardering:

10

Kees Henzen uit Voorhout

Zeer afwisselend, veelzijdig en leuk om te doen!!!

Waardering:

10

Frits uit Amstelveen

Goede oefening met fijne muziek en een leuk klubje, doen zeg ik.

Waardering:

10

Herman uit Leiden

Nu nog mijn mening over Tacoyo. Eigenlijk zegt het al genoeg dat ik het al 31 doe. Ik vind het prettig om een vast uur in de week te hebben om naar toe te gaan. Het is individueel, maar toch niet alleen. De training is goed, je kunt de training aanpassen aan je eigen niveau. De muziek is een succesfactor. Goede muziek die je echt extra energie geeft om de oefeningen te doen. Alle spiergroepen komen aan bod. Het is gezellig, er komen gelijkgestemde mensen, voor wie een sportschool met apparaten niets is. Het is lekker dicht bij huis. Vrienden die een tijdje wat anders hebben gedaan, zeggen dat Tacoyo toch het beste is en zo ervaar ik het ook. Voor mij is het precies wat ik zoek. Wat ik ook leuk vind is dat mannen en vrouwen, jong en oud samen trainen

Waardering:

9

Marieke uit Voorhout

Elke maandagavond kijk ik naar mijn Tacoyo- training uit. Met Tacoyo kan iedereen van jong tot oud zich fit blijven voelen. Zelf ben ik rug-patiënt en migrainepatiënt. De oefeningen zijn juist goed om de rug soepel te houden en de trainer, Arjan, let heel goed op of je ze op de juiste manier uitvoert. Ook kun je het in je eigen tempo en naar eigen kunnen uitvoeren. De ontspanningsoefeningen helpen me goed om de nek en schouders bij migraine te versoepelen. En natuurlijk is de muziek een belangrijke impuls om alle oefeningen met nog meer plezier te doen. Kortom: de sport voor mij! Al 9 jaar!

Waardering:

10

Sylvia Jansen uit Oostzaan

Waarom ik meedoe met Tacoyo/wat Tacoyo voor mij betekent?
Laat ik voorop stellen dat ik bewegen en sporten heerlijk vind. Van kinds af aan doe ik aan sport. Eerst wedstrijd zwemmen, daarna judo, basketbal, fitness en skigymnastiek (dit laatste doe ik nog steeds).
Vanaf 7 september 2000 volg ik met veel enthousiasme de Tacoyo-lessen. Ik had een advertentie gelezen in de krant waarin de trainingsles van Tacoyo werd uitgelegd. Vooral het woord “omgaan met stress” trok mijn aandacht. Dit is wat voor mijn vriendin, dacht ik. Zij is altijd druk en heeft moeite met ontspannen. En voor mij kan het ook geen kwaad, dacht ik. Mijn vriendin is na 3 lessen vanwege “druk, druk, druk” weer afgehaakt en ik zag in dat deze trainingsvorm voor mij ideaal was.
Inspannen kan ik (en volgens mij vele mensen) wel goed, maar ontspannen vind ik veel moeilijker. Om dit goed onder de knie te krijgen, moet ik blijven oefenen. Door het steeds iedere week te herhalen, word ik hiervan bewust en gebruik ik de methode in mijn dagelijkse leven. Als ik voel dat ik te veel wil dan hoor ik de stem van Frank: “ga even weg van de plaats”, “ga met je aandacht naar je ademhaling”.
Daar komt bij dat je alle oefeningen bij Tacoyo met je eigen lichaam doet. Geen ingewikkelde apparaten die je eerst moet afstellen.
Al je spieren worden aangesproken, van je tenen tot je kruin.
Het trainen in groepsverband en onder leiding van een enthousiaste trainer is voor mij ook van grote betekenis. Van Frank krijg ik gewoon energie. Hij weet het na al die jaren nog steeds gevarieerd te houden en straalt nog altijd de energie uit alsof het de eerste les is. Ook de muziek bij de lessen maakt bij vrolijk.
Als ik een keertje moe ben of mij niet zo lekker voel, dan ga ik toch want als ik de les binnenstap dan vergeet ik al gauw dat ik moe was (Frank zal ook wel eens moe zijn denk ik dan!).
De lessen kan ik op ieder tempo volgen, ook al heb ik een “wat mindere dag”. Na de les ga ik weer met veel meer energie naar huis dan waarmee ik gekomen ben.
Dit komt denk ik ook door het laatste kwartier rust en ontspanning.
Tacoyo zou ik iedereen aan willen bevelen met een 10!
Het enige minpuntje voor mij is alleen de grootte van de groep. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mijzelf. Als ik teveel mensen bij elkaar zie en veel geluiden hoor dan kan ik mij minder ontspannen. Gelukkig heb ik vaak een plekje voorin de zaal, maar als ik achteraan zou moeten staan en Frank niet meer zou kunnen horen en zien, dan zou ik dat niet zo prettig vinden.

Ik hoop het nog jaren vol te houden en wens iedere Tacoyo-docent in Nederland heel veel succes en plezier met de lessen.

Waardering:

10

Dhr. Oussoren uit Monnickendam

In de jaren 80 ben ik geopereerd aan mijn rug en zijn er enkele wervels vastgezet.
Om daarna voor mijzelf te bewijzen dat ik nog van alles kon, ben ik aan verschillende sporten, al dan niet met hulpmiddelen, begonnen (surfen, fietsen). Als ik dit voorzichtig deed ging het goed. Toch bleef ik veel last van mijn rug houden met name als ik bv op verkeerde stoelen zat, of verkeerde activiteiten uitvoerde,zoals kracht zetten met een iets gebogen rug. De beweging die je bv maakt bij het grasmaaien.
Toen Frank met Tacoyo in Monnickendam begon was ik direct geïnteresseerd,maar ik durfde me nog niet aan Tacoyo te wagen. Ik heb me pas bij het tweede seizoen ingeschreven.
De eerste lessen waren best eng en ik had regelmatig veel pijn, die zakte in de loop van het weekend dan weer af. Ik moest er toen erg opletten dat ik niet te veel krachten op mijn rug toe liet en moest dus bepaalde oefeningen overslaan. Wat ik in de loop van de tijd merkte was dat ik door de week veel minder vaak last van mijn rug kreeg. Dat is elke keer minder en steeds beter geworden. Door de Tacoyo-oefeningen werden mijn rugspieren sterker en ik leerde ook om nog beter naar mijn lichaam te luisteren.
Het gaat steeds beter en tegenwoordig is het een zeldzaamheid dat ik nog pijn heb. Ik moet er nog wel om denken dat ik geen gekke dingen doe maar ik behoef daar niet zo panisch meer mee om te gaan. Het leven is voor mij en mijn omgeving sterk verbeterd en ik zou bij wijze van spreke niet weten hoe het zonder de Tacoyo oefeningen zou moeten.
Ik kan nu aan bijna alle oefeningen mee doen, behalve het rollen op je rug, maar dat komt omdat die wervels vastzitten. Eigenlijk wel logisch toch!
Voor mij heeft Tacoyo als een soort therapie gewerkt die bijgedragen heeft aan het bewust omgaan met je body en die mij elke keer weer veel energie geeft om me gezond en fit te voelen.
Je begrijpt ik geef Tacoyo een 10!!!

Waardering:

10

Letty uit Voorhout

Heerlijk trainen in mijn eigen tempo, mijn conditie is verbeterd, rug- en schouderklachten zijn verdwenen. De muziek is up to date. Arjan is een geweldige begeleider. Mijn waardering is een dikke 9.

Waardering:

9

Mevr. Willig uit Katwoude

Voor mijn betekent Tacoyo lekker bewegen en ontspannen. Sinds ik op Tacoyo zit slaap ik beter door bewust op mijn ademhaling te letten. Ook merk ik verbetering van mijn houding door de oefeningen. Wat ik erg prettig vind is de aandacht die iedereen krijgt, ik heb het gevoel gezien te worden, wat in een sportschool vaak niet het geval is.

Waardering:

10

Rienkje uit Amstelveen

Tacoyo kent een uitstekende balans tussen (conditie)training en ontspanning. Het is prettig dat je het in eigen tempo kan doen. Zowel de inspanning als ontspanning gebeurt op muziek, waardoor het makkelijker gaat. Ik heb gemerkt dat het helpt bij spier- en peesklachten en dat het ontspannen door de oefening steeds beter gaat.

Waardering:

8

Ger Koper uit Leiden

Moeilijk zo te beantwoorden, naief zou ik 10 zeggen maar voor sommige mensen is het echt te heftig. Het hangt af van de persoon wat voor advies ik zou geven, maar nooit onder de 6.
Naar een uitspraak van Taco: Tacoyo is voor mensen die vroeger niet van gymnastiek hielden maar nu wel hun conditie op nivo willen houden.

Waardering:

8

Mevr. Ligthart uit Zaandam

Ik ben Tacoyo gaan doen om lekker in beweging te blijven op een leuke manier.
Van te voren had ik niet kunnen denken dat ik het zò leuk zou vinden. Jouw enthousiaste manier van lesgeven speelt daarin een belangrijke rol. Ook de muziek is leuk en enthousiasmerend.
Ik vind het een heerlijke manier om met mijn lijf bezig te zijn en (hopelijk) zo gezond te blijven.
Helemaal top dus.

Waardering:

10

Aris uit Amsterdam

Ik ben bij toeval in contact gekomen met Tacoyo en heb om te beginnen een proefles gedaan, in mei 2012.
Deze proefles beviel zo goed, dat ik besloot om in september voor een semester in te tekenen.
Het beviel vanwege de inspirerende en stimulerende muziek die gedraaid werd (daar ben ik als musicus gevoelig voor)
Zowel popmuziek als klassieke muziek, dat vind ik leuk. Klassiek werkt goed als "generator" van ontspanning.
De gedraaide popmuziek werkt juist goed bij inspanning en is van goede kwaliteit. En....... niet te hard, dat waardeer ik zeer.
Maar het was mij natuurlijk ook te doen om het bewegen: ik ben 55 en merk dat ik, om soepel te blijven in spieren en gewrichten, niet meer kan volstaan met alleen maar naar m'n werk fietsen of 1x per week een wandeling maken.
Die soepelheid zal echt enigszins getraind moeten worden.
Vroeger ging ik vaak zwemmen, maar dat vind ik soms een beetje saai en bovendien is het zwembad vaak zo vol.
Bijkomend voordeel van Tacoyo is dat ik iets van conditie opbouw, maar dat was niet m'n hoofddoel.
Tenslotte de ontspanning: ik weet en wist in theorie goed hoe je je moet ontspannen, maar het is erg prettig om die kennis één maal per week in de praktijk te brengen, al is het maar voor een beperkt aantal minuten. Zo blijf je "scherp" op het gebied van ontspanning; kun je het toepassen als het nodig is.
Al met al is Tacoyo voor mij een prima vorm van lichaamsbeweging, die het wint van allerlei andere sporten, misschien wel vanwege de efficiëncy ervan: conditietraining + ontspanning + goeie muziek en dat alles in slechts 1,25 uur per week.
Verder voel ik me op m'n gemak bij m'n medecursisten, dat telt natuurlijk ook mee.

Waardering:

8

Leny van Leeuwen uit Wormerveer

De eerste keer dat ik ging deelnemen aan Tacoyo was in januari 2000. Het was avond en donker en ik was moe van de stress op mijn werk. Eindelijk, na lang zoeken, had ik de straat van het Regio College gevonden en ik ging het gebouw binnen. Ik kon de gymzaal niet vinden en vroeg het aan de mensen die ik tegenkwam. Niemand wist waar de gymzaal was. Het werd steeds later en ik heb een hekel aan te laat komen. Ik raakte in de stress en kreeg hoofdpijn. Na zo'n 10 minuten zoeken verwees iemand mij naar het andere gebouw van het Regio College. Even voor zevenen kwam ik binnen. We gingen rondjes rennen op Making your mind up, van Bucks Fizz, een heel gezellig liedje, dat ik lekker liep mee te zingen. Na 5 kwartier Tacoyo liep ik ontspannen en zonder hoofdpijn naar buiten en ik wist: Dit is de juiste sport voor mij!
Waarom ik anderen Tacoyo aanraad met een 10 op een schaal van 1 tot 10?
1. Lekker bewegen op gezellige muziek, waardoor het bewegen als vanzelf gaat
2. Perfect evenwicht tussen inspanning en ontspanning
3. Oefeningen uit te voeren op je eigen niveau: niets moet, alles mag
4. Keuze uit verschillende variaties bij de oefeningen
5. Door de opbouw van de les krijg je geen spierpijn
6. Iedere week weer andere oefeningen en andere muziek, maar toch
7. iedere week dezelfde opbouw van de les, dus vertrouwd
8. Je hoeft geen ingewikkelde pasjes te onthouden zoals bijv. bij aerobics
9. Enthousiaste, onvermoeibare trainer
10. Persoonlijke aandacht tijdens het uitvoeren van de oefeningen

Waardering:

10

Ineke Peetoom uit Marken

Van Tacoyo word ik blij, om diverse redenen.
Ik hou van bewegen en voel we rijk en dankbaar met het feit dat ik een gezond lichaam heb. In mijn werk, maatschappelijk werk voor mensen met een handicap of chronische ziekte, zie ik wat het betekent als je dit niet (meer) kunt. Toch stimuleer ik mensen te blijven bewegen, vanuit hun eigen mogelijkheden.
Bewegen op muziek geeft mij zoveel extra:(bijna) ieder zaterdag een verrassing welke muziek er gekozen is, een variatie van stijlen, 'gouwe oude' en vooral ook de actuele muziek. Een gratis concert, waar ik vaak tips van meeneem! Muziek versterkt eigenlijk alles: het bewegen, zowel de inspanning als de ontspanning, maar ook je gevoel. Ook dat 'stroomt meer' tijdens de oefeningen, waardoor de bewegingen in beide kanten ( de inspanning en de ontspanning) versterkt gestimuleerd worden, zonder dat je dat zo bewust hoeft te doen.
Het is sowieso heerlijk om een uur en een kwartier per week geleid te worden en zelf niet te hoeven nadenken!
Ook blij word ik van een Tacoyotrainer die enthousiast les geeft, uitstraalt zelf plezier te hebben in bewegen en het lesgeven en daarmee ook een belangrijke bijdrage heeft aan de sfeer in de les.
En in bijna iedere les zit wel een interessant onderwerp(je) of toelichting op het belang of effect van een bepaalde oefening. Ik merk dat ik regelmatig dit soort informatie met anderen deel.
Onlangs heb ik mijn 'Tacoyo vaardigheden' heel praktisch kunnen toepassen: op reis door Nepal maakte ik een trekking van 7 dagen door de bergen. Een behoorlijke inspanning, naar een hoogte van 3200 meter, over veelal steile paden. Regelmatig stopte ik even voor een 'herstelmomentje', slechts een paar minuten, om mijn hartslag en ademhaling wat te kalmeren om daarna de tocht weer te hervatten.
Ik zit nu 6 á 7 (ik weet het niet meer precies) jaar op Tacoyo, heb al diverse mensen enthousiast gemaakt om ook op Tacoyo te gaan, sta er graag vroeg voor op in het weekend, en kom blij weer thuis!
Mijn aanbeveling om op Tacoyo te gaan is een 10, omdat ik zelf zo enthousiast ben. Ik betrap mezelf bijna op zendingsdrang om het een ander aan te raden.

Waardering:

10

Anneke uit Amstelveen

Ik omschrijf mijn ervaring als volgt:
Tacoyo is een goede totale persoonlijke conditie check. Iedereen kan het op zijn eigen manier uitvoeren. Er echt helemaal voor gaan en jezelf uitdagen of lekker rustig aan omdat je wat moe bent of je conditie wat minder is. Ik heb zelden spierpijn en dat hoor ik over sportscholen wel eens anders. Ik denk dat dat daar door de meer drammerige manier van lesgeven komt.
Tacoyo is elke week toch weer anders, verveelt niet. Alle lichaamsdelen komen aanbod. Lekkere muziek. Het yoga-aspect er in. Ik doe er naast wel eens power-yoga dus van mij zou er wat meer yoga in mogen. Goede enthousiaste leraar.

Waardering:

8

anoniem uit Voorhout

Sporten is niet mijn hobby. Maar door wekelijks op een ontspannen manier alle spieren te trainen voorkom ik dat ik ´stram´ door het leven ga. Doordat de oefeningen worden begeleidt door goede muziek en worden afgesloten door een ontspanningsoefening kom ik elke week fris terug van de les en kan de week soepel beginnen!

Waardering:

10

Mevr. Reijn uit Amsterdam

Tacoyo betekent voor mij gedurende 8 jaar een wekelijkse onderhoudsbeurt voor mijn geest maar de laatste jaren ook voor mijn rug. Daar rij ik graag een paar extra kilometers voor, nu ik in Amsterdam woon! En….het enthousiasme van Frank is zo aanstekelijk. Dat helpt je over de moeilijke momenten heen!

Waardering:

8

Mevr. Kroon uit Wormer

Ik ben Tacoyo gaan doen sinds vorig seizoen vanwege de positieve reactie van mijn man.
Ik zat niet goed in mijn vel, zat al maanden in de ziektewet vanwege burnout klachten en hyperventilatie ed. Ik vind het zelf nu ook erg leuk om te doen en het helpt mij om te ontspannen.
Vooral de combinatie van de verschillende oefeningen met muziek vind ik erg leuk en niet te vergeten jouw "peptalk". Buiten het uurtje in de zaal gebruik ik je ademhalingsoefeningen ook wel tijdens mijn werk.

Waardering:

10

Mevr. van der Schaaf uit Monnickendam

Voor mij betekent Tacoyo een energieke en ontspannen start van het weekeind. Ik hou van zo’n grote groep mensen die allemaal op eigen wijze bezig zijn. Op muziek. En dat is ook genieten. Ik kom vrolijk thuis van Tacoyo. Wat ik in die 10 jaar vooral heb geleerd, is m’n eigen maat te zoeken, eigen variaties te maken, zwaardere of lichtere gewichtjes te gebruiken, me uit te sloven of deze keer maar niet. Net zoals het past. Niets moet, een verademing.
De afwisseling van inspannen en ontspannen begint zo langzamerhand ook in mn systeem te komen. Het verbaast me vaak hoe makkelijk ik vergeet te ontspannen. En Tacoyo betekent ook het enthousiasme en de zorgvuldigheid van Frank.

Waardering:

10

Pauline uit Amstelveen

Op mijn 3e ging ik turnen en was vrij snel intensief bezig op hoog niveau. 6 x trainen in de week met leraren die motiveerden voor de extra te nemen stappen om te presteren.
Op mijn 19e ging ik dansen. Kennelijk kon ik niet zonder beweging en ging er mijn vak van maken. Intensief trainend mijn lichaam als instrument omhoog tillen en laten presteren.
Op mijn 40ste besloot ik niet meer te willen bewegen. Presteren en bewegen was lastig te ontkoppelen. Ik was moe, mijn lichaam was moe en wilde niet meer. Niet erg want mijn nieuwe vak was denkend en daarin kon ik presteren door intensief te lezen, te praten en te studeren. Ook de gedachte dat ik het kennelijk kon laten, om te bewegen.
Op mijn 46ste wilde mijn lijf niet meer wat ik wilde. Mijn zus wist me over te halen mee te gaan naar tacoyo. Ik had besloten dat zodra ik druk zou ervaren, iets moest, of iemand ging schreeuwen ik zou stoppen. Nu doe ik al 3 jaar les bij Rob. Iedereen werkt op zijn eigen niveau met zijn eigen lichaamsmogelijkheden. Als ik om me heen kijk moet ik soms glimlachen bij wat ik zie aan diversiteit. Maar meestal ben ik gewoon aan het werk op de muziek. Heerlijk uur van inspanning en ontspanning. Voor mij voelt het soms bijna als therapie; niemand die dat weet, behalve mijn zus misschien. En rob die wel voeding geeft maar zorgt dat ik mijn eigen grenzen eindelijk ga voelen en daaraan durf toe te geven. Langzaam wil mijn lichaam weer een beetje meer bewegen, niet om te presteren maar om me lekker te voelen in mijn leven met mijn eigen mogelijkheden in mijn eigen lijf.
Dank je wel Rob en Anneloor, dank zij jullie wil ik weer bewegen en het voelt steeds beter, zelfs met een kapotte rug en versleten heupen.

Waardering:

9

Dhr. en mevr. Van Kaam uit Zaandijk

Tacoyo betekent voor ons "Bewegingsvrijheid binnen een noodzakelijke aanvulling op onze bewegingsbehoefte".

Waardering:

9

Sandra uit Amsterdam

IK ben nu met mijn tweede seizoen Tacoyo bezig en inmiddels af van de welbekende "kipfiletjes".
Niet alleen voor spierontwikkeling, maar ook voor de conditie en ontspanning is deze sport goed.
Een prettige combinatie voor mijn lichaam gezien het feit dat ik overdag bureauwerk verricht.
Fijn ook dat je eigenlijk alle oefeningen net zo makkelijk of moeilijk kunt maken als je zelf aankunt of wilt.
Het feit dat de muziek met zorg wordt uitgekozen zorgt ervoor dat de les voorbijvliegt!

Waardering:

8

Dhr. en mevr. Wijngaards-Frijns uit Edam

Ervaringen met Tacoyo
- bewust bezig zijn met je lichaam waarbij je actief totaal bewegingen doet afgewisseld met momenten van ontspanning. Dit laatste heeft ons het besef gebracht hoe belangrijk het is af toe de rust toe te laten om weer energie op te doen
- heerlijk afwisselende muziek waar een stimulerende werking van uitgaat
- de sportieve kant is niet prestatiegericht zoals in een sportschool; je kan het je eigen tempo doen
- een heel motiverende leraar. Het actieve deel breng je krachtig en enthousiast over. Jouw wetenschappelijke achtergrond klinkt steeds door in de verklaringen van de lichamelijke en geestelijke effecten van bewegen.
Je merkt dat we al jaren heel positief zijn over Tacoyo en jouw als "coach".
We zouden eenieder Tacoyo aanraden.

Waardering:

8

Corine uit Leiden

Ik ben het groentje van de groep sinds een aantal maanden. Ik vind de lessen prettig, precies om de redenen die je zelf noemt: combinatie in- en ontspanning. Je kunt je eigen tempo bepalen, ook belangrijk voor mij. Ik voel me de volgende dag altijd lekker loom, een teken dat het me goed heeft gedaan.

Waardering:

9

Mieke Keijzer uit Voorhout

Ik vind het gewoon heerlijk om te doen. Ik mis het ook erg tijdens de lange vakantieperiode.

Waardering:

9

Mevr. Kat-Hummel uit Oostzaan

Ruim 10 jaar geleden ben ik gestart met de wekelijkse tacoyo-trainingen.
Naar aanleiding van een advertentie in het weekblad ‘de Kompas’ uit Landsmeer/Oostzaan/A’dam Noord ben ik samen met een familielid gestart met deze cursus. De aanleiding was toen voor mijn nichtje dat zij net daarvoor één van haar nieren had verloren en ik zelf had medio 2000 vernomen dat ik ‘Multiple Sclerose’ (kortweg: MS) onder de leden had. Wij samen dachten dat het ons misschien wel de nodige ontspanning zou kunnen opleveren (na inspanning te hebben geleverd) om het allemaal wat dragelijker te maken. Onze medische achtergronden waren weliswaar verschillend, maar door samen Tacoyo te gaan volgen hoopten wij het gewenste resultaat te krijgen.
Mijn nichtje was al snel gestopt, want zij was vroeger een sportfanaat en dacht nu toch echt aan haar kinderwens te willen gaan werken en met succes kreeg zij 3 kinderen.
Ikzelf had in 2000 mijn laatste kind gekregen en dus kwam deze training, mij tot op heden zeer goed van pas. De onzekerheid van MS en de tot nu toe doorstane zenuw-uitvallen kon ik mede door deze training ( 1x per week) tezamen met 2 afzonderlijke dagen per week in de sportschool (conditie-/krachttraining) opvangen. Hierdoor heb ik extra lichamelijke kracht gekregen.
Tot voor een klein jaar heb ik een nieuwe zenuwuitval gekregen; t.w. een spastische beenspier in mijn rechteronderbeen. Het hardlopen in de kring is nu moeizamer en wat nu weer fijner is dat veel (hardloop-)oefeningen ter plaatse worden uitgevoerd en dat is een uitkomst. Zo kom ik toch aan de benodigde (hardlopen etc. op je plaats) bewegingen. Vond het een fantastische oplossing van Frank op een ongevraagde wens van mijn zijde! Chapeau …….
Ja, hier ga ik mee door; ook door de fijne groep personen die op mijn avond aanwezig is.
En ja, ik heb deze training al bij mensen aangedragen (bijv. bij mijn neuroloog en diëtiste) en hen folders overhandigd. DE onwetendheid en het niet ter plekke vinden van Tacoyo van bijvoorbeeld Abcoude maakt de mensen niet-willend terwijl zij het wel kennen maar niet weten te vinden in hun omgeving. En dat is jammer!!! Tacoyo, echt een aanrader!

Waardering:

10

Dhr. Kroes uit onbekend

Ik beoefen Tacoyo al jaren omdat:

 • Het een heerlijke training is in inspanning en ontspanning met muziek en afgerond wordt met 15 min. ontspanningsyoga.
 • Je de oefeningen op eigen tempo kan uitvoeren
 • Tacoyo wordt gegeven door een inspirerende en heel kundige leraar
 • Het jaar verdeeld is in twee blokken van 16 weken
 • Tacoyo nooit verveelt
 • Je mensen ontmoet waar je na afloop nog een biertje mee kan drinken
 • Je tijdens het werk de oefeningen kan toepassen (ademhaling, ontspannen)
Waardering:

8

Belinda uit Amsterdam

Een paar jaar geleden is bij mij een spierziekte gediagnosticeerd. Er zijn geen medicijnen tegen, het is progressief en het enige positieve eraan is dat ik er niet dood aan ga. Het enige wat ik kan doen is mijn lichaam in de best mogelijke conditie houden. Goed eten, sporten etc. Nou ben ik helemaal geen sporter, dus het was best een lastige opgave om iets te vinden waar ik ook plezier in heb en waar ik mezelf niet elke keer naartoe moet schoppen. Ik heb uit mezelf proberen te wandelen, te zwemmen, te sporten op de sportschool, maar bij alles moest ik keer op keer die berg overwinnen. Toen kreeg ik een flyer van Tacoyo. Ingeschreven voor de proefles. En BOEM! In een keer raak! GE WEL DIG! Ik had halverwege de les al zin in de keer erop en dat heb ik nog steeds. Ik heb slecht evenwicht en daarom zijn de oefeningen waarbij je ligt en (bijna) al je spieren gebruikt ideaal! De rustmomenten tussendoor zijn heel fijn. Het feit dat je gewoon op je eigen tempo kan meedoen en de oefeningen op je eigen manier kan aanpassen(met tips van Rob), als iets niet lukt/kan (Ik kan niet springen, dus stap ik. Ik kan niet rennen, dus loop ik.) en dat er dan niemand op of omkijkt is echt heel fijn. En natuurlijk de muziek: voor elk wat wils (elke week anders)- de ene week meer mijn smaak (hoera voor een alternatieve rock-mix;)) dan de andere, maar altijd leuk. Hoe leuk is het om lekker op je eigen muziek fit te worden!! Er is alleen een groot nadeel....... het is maar een keer per week!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! En dat is wel een beetje weinig;P

Waardering:

10

Sonja uit Sassenheim

Bijna een 10, dus voor iedereen een aanrader!!! Ontspannend en inspannend maar.....ook heel gezellig en lekkere muziek.

Waardering:

9

Wilma Spijkers uit Purmerend

Omdat je toch “iets aan beweging moet doen” heb ik diverse trainingsvormen uitgeprobeerd, meestal was het na een seizoen wel weer klaar voor mij. Het voelde dan als een verplichting, waar ik tegenop ging zien.
Eenmaal gestart bij Tacoyo snapte ik pas waarom dat zo ging: Tacoyo gaat niet om presteren, terwijl je toch uitgedaagd wordt je grenzen te verkennen. Dat past veel beter bij mij!
Doordat er zo uitdrukkelijk aandacht wordt besteed aan je balans merk ik dat ik dat ook in mijn dagelijks leven leer toe te passen. Met name ook op mijn werk bouw ik micropauzes in bijvoorbeeld.
Maar het allerbelangrijkste vind ik toch: de muziek die je als vanzelf meeneemt. Ik heb weer zoveel plezier in “lekker bewegen”… goed in je vel zitten, letterlijk én figuurlijk!
Tacoyo is voor mij dus een wezenlijk onderdeel van mijn weekritme. Ik vind de zomerstop dan ook veel te lang duren! En Frank: jij bent op je bescheiden manier een hele goede en grote motivator! Petje af hoor.

Waardering:

10

Suske uit Oegstgeest

Graag werk ik mee aan TACOYO: Ik heb zelf altijd een zeer ontspannen gevoel als ik heb gesport (TACOYO), ook nog de volgende dag(en). Ik kan het ontspannen gevoel dat Tacoyo me geeft nog lang na de training oproepen. Het lijkt wel of ik mezelf beter leer kennen. Ik word er creatief en vrolijker van! Mijn lichaam en geest zijn/voelen gezonder en dus mooier, blessures nog niet gehad. Het voelt als een feestje met mezelf.

Waardering:

?

Jannie uit Lisse

Ik ben in januari 2000 in Lisse begonnen omdat ik aan stress leed door een slecht huwelijk en ik dacht dat het mij goed zou doen. En dat was ook zo! Verder kan ik op heerlijke muziek ( ik ben een muziekfreak!) mijn lichaam trainen. Zeker nu het me afgeraden is te tennissen vanwege mijn rechterknie wil ik tacoyo zo lang mogelijk blijven volhouden. Eigen tempo is een voordeel!
Soms ben ik aan het eind van de dag moe en moet ik me over een drempel zetten om naar de les te gaan, maar na de tacoyo voel je je zo ontspannen en heb je weer energie voor tien!

Ik hoop dat je zo een beeld hebt van mijn enthousiasme voor tacoyo.

Waardering:

9

Janny uit Uithoorn

Voor mij is tacoyo een uitkomst omdat het op muziek gaat, wat het makkelijker maakt om erop te bewegen.
I.v.m. lage rugklachten is beter vol te houden door de ontspanningsoefeningen tussendoor, zodat het lichaam
steeds even rust krijgt en de pijn even kan wegebben. Dit in tegenstelling tot andere sporten, waarbij het continu
door gaat. Ook de uitvoer van de oefeningen kun je op je eigen manier en eigen tempo doen. Voor iedereen te
doen dus. En als toetje aan het eind de ontspanningsoefening.

Waardering:

10

Marianne uit Amstelveen

ik raad het zeer zeker iedereen aan, een prima uitgebalanceerd programma, dikke 10 van mij!

Waardering:

10

Suus uit Amsterdam

Ik heb zelf altijd een zeer ontspannen gevoel als ik heb
gesport (TACOYO), ook nog de volgende dag(en). Ik kan het ontspannen
gevoel dat Tacoyo me geeft nog lang na de training oproepen. Het lijkt
wel of ik mezelf beter leer kennen. Ik word er creatief en vrolijker
van! Mijn lichaam en geest zijn/voelen gezonder en dus mooier, blessures
nog niet gehad. Het voelt als een feestje met mezelf.

Waardering:

10

Mevr. Appel uit Marken

Geweldig dat iemand deze vorm van bewegen heeft bedacht!
Het feit dat ik al 16 jaar trouw kom ( door weer en wind ) zegt volgens mij al genoeg. Maar het heeft in het bijzonder te maken met een zeer gemotiveerde trainer, die zijn enthousiasme uitstekend weet over te brengen naar z'n groep. Een "klik" met de trainer is stimulerend. Ook niet onbelangrijk is te vermelden dat de fijne gevarieerde muziek je vaak nog net dat beetje power geeft om de laatste oefening vol te houden. Voor mij is Tacoyo een volledige work-out, laagdrempelig en voor elke leeftijd, zelfs als je niet alle oefeningen meer kunt uitvoeren. Ik hoop nog heel lang Tacoyo te kunnen blijven doen, want bewegen geeft me een voldaan gevoel.

Waardering:

10

Ria uit Voorhout

Na jaren ervaring met Do-in zocht ik iets met meer fysieke actie dat vond ik in Tacoyo de in-en ontspanning is een fijne afwisseling het gevoel dat je iets presteert bij de inspanning en door mijn Do-in ervaring ben ik in staat optimaal gebruik te maken van de ontspanning , want de actieve series vind ik nog steeds zwaar maar ik ga toch met een goed gevoel naar huis. Een ik zou ook een ander aanraden om het te proberen en geeft daarvoor het cijfer 8 .

Waardering:

8

Karin uit Leiden

Al ruim 30 jaar is Tacoyo een vast punt in mijn week. Het is een prima tegenwicht voor het tamelijk bewegingsloze kantoorleven. Eerst een uur lekker uitleven (en soms een beetje overleven) om alle stress en overbodige energie kwijt te raken. En daarna een kwartier welverdiende geestelijke en lichamelijke ontspanning. Eigenlijk zou je dit elke dag moeten doen…

Waardering:

9

Mevr. Pronk uit Zuiderwoude

Elke activiteit staat onder een professionele begeleider staat of valt met die persoon. Frank is enthousiast, humoristisch en attent (Kerst, Sint, traktaties en attributen). Tijdens de lessen bewegen wij ons op prachtige, inspirerende en afwisselende muziek. Ik heb veel baat bij deze manier van bewegen (55% scoliose). De groep bestaat uit enthousiaste mensen veelal uit het onderwijs en de medische wereld. Elke zaterdag…….we gaan er weer voor. Het is inderdaad goed voor lichaam en geest.

Waardering:

8

Mevr. Moenis Klein Schiphorst. uit Marken

Als je naar mijn Tacoyo ervaring vraagt kan ik alleen maar lof hebben voor de wijze waarop Tacoyo is ontwikkeld. Door Tacoyo ben ik het belang van bewegen gaan voelen. Met het ouder worden nog meer dan in het verleden. Ik heb les op zaterdagmorgen in Monnickendam. Als de mogelijkheid er was nog een uur in de week Tacoyo in de buurt te volgen zou ik dat zonder aarzelen doen.Ik vind het leuk, het uur is snel voorbij, naderhand voel ik mij beter soepeler en minder stram!!
Ik wil ook graag nog zeggen dat ik vind dat de manier waarop je de lessen verzorgt ook uitstekend is, je besteedt er altijd weer aandacht aan, dit merk je als cursist, het is nooit hetzelfde en daardoor vind ik het niet saai. In het bijzonder memoreer ik nog even de lessen met sint, kerst en pasen en niet te vergeten de speciale les die je hebt gegeven toen je in New York bent geweest, heel erg leuk. Bedankt voor dit plezier in sport!

Waardering:

10

Anton LeMair uit Amsterdam


“Tacoyo-afhankelijkheid", kent u die uitdrukking? Ik denk dat ik een slachtoffer ben. Na één week herfstvakantie, en dus geen tacoyo training, begon ik m’n rug al weer te voelen. Gelukkig was vanavond weer de eerste training na de herfstpauze. Fantastisch is het als je voelt dat de muziek je spieren aanstuurt. Dat mijn lichaam met bijna een soort ‘gulzigheid’ de bewegingen waarin de trainer voorgaat, Frank Pelder in mijn geval, wil navolgen. En eigenlijk nóg mooier, nóg preciezer, nóg ietsje verder. Dan voel je je heel af en toe bijna een balletdanser. Dát is het genoegen dat ik elke week beleef als ik aan het ‘tacoyo-en’ ben. Heerlijk! Maar ook intellectueel blijft het een uitdaging, want dan zegt de trainer opeens: “door je neus inademen stimuleert de hersenen”. Kijk daar kan je ook na de les wat mee!Dank je voor weer een heerlijke training!

Waardering:

10

Annemieke en Ciska uit Purmerend en Oostzaan

Er waren eens twee zussen die naast het wekelijkse zwem/dobber uurtje nog een andere bewegingsactiviteit zochten. Een advertentie over een sport met een rare naam trok de aandacht. Hoewel een proefles mogelijk was besloten zijn zich meteen op te geven voor een hele cursus. Dat was maar goed ook. De eerste les was onwennig. Benen, armen en grijze cellen raakten in de war van alle kruisbewegingen. Maar de afwisseling van inspanning en ontspanning op de vaak goed gekozen muzeiejes en de enthousiast instructeur maakte veel goed. En aan het eind, net deot de zussen weg wilde gaan, held een mede-cursist ze tegen. “Niet weggaan hoor, nu komt het lekkerste”. De zussen volgde de instructie en gingen braaf op hun matje liggen. Het licht ging uit en er klonk muziek met zeegeruis op de achtergrond. De zwoele klank van de stem van de instructeur deed ze bijna in slaap vallen. Hoorden ze daar gesnurk?
Helemaal voldaan gingen ze een kwartiertje later toch naar huis.
Nu, bijna 6 jaar later, gaan ze nog steeds met plezier naar Tacoyo. De naam kunnen ze inmiddels goed uitspreken en uitleggen aan anderen. Ze ervaren minder stress en van de kruisbewegingen raken ze niet meer van slag. Het “ieder op zijn eigen niveau bewegen”en de afwisselende inspanning/ontspanning op muziek spreekt ze nog steeds heel erg aan. En noooooooit spierpijn.
En in het gezamenlijke autoritje naar huis terug zeggen ze tegen elkaar “we hebben er weer goed aan gedaan”.
En ze hopen nog lang met Tacoyo door te kunnen gaan.

Waardering:

9

Mevr. Schoof uit Monnickendam

Voor 2006 was deelname aan Tacoyo voor mij: sport en ontspanning, een rustpunt, een sociale activiteit, als een bewustwording van het lijf, als het loslaten van werkstress mbv heerlijk ondersteunende muziek en als een inspiratiebron voor bewegingslessen aan kinderen. In 2006 kreeg ik een CVA en daarna maakte ik gebruik van Tacoyo (naast yoga en aquafitness) als een anker, als hersenhelftstimulatie, als luisteroefening, om te zijn in het hier-en-nu, als uit-het-het-hoofd-kom oefening, voor concentratie en als vervolger van PMT. Tacoyo is voor mij om goed te blijven functioneren!

Waardering:

10

Anneloor uit Amstelveen

Tacoyo is een hele prettige manier om je helemaal stuk in het zweet te werken, als je ervan houdt om je eigen grenzen op te zoeken. En het is ook een super manier van gewoon lekker bewegen en relaxen als het iets minder heftig moet of kan. Voor mij is het iets dat ik minstens 20 jaar eerder had willen ontdekken. Dat sporten en stuk gaan lukt altijd wel, maar het ontspannen is een ander verhaal. Het laatste kwartier van de les, vaak het toetje genoemd…de grote ontspanning, kost mij echt veel moeite. Maar ik kan het inmiddels wel, de meeste keren dan. Echter, het toetje is voor mij toch altijd eerder: de laatste serie helemaal los gaan met een lekkere gouwe ouwe op hoog volume als opzweper. Moet iedereen doen; wordt de wereld vanzelf een stuk gezelliger.

Waardering:

10

Janny uit Nieuw-Vennep

Al 10 jaar lang een uurtje in de week heerlijk inspannen en ontspannen. Lekker complete training met leuke muziek.

Waardering:

9

José uit Hillegom

Na een meniscus operatie lukte het niet meer goed om te gaan hardlopen. Heb toen het tacoyo opgepakt. Doe dit nu ongeveer 15 jaar en zou het niet graag missen. Voel me na een training altijd weer ontspannen. Het is het onderhoud van je lichaam om wekelijks een training mee te doen. Je blijft er lenig en fit van. Voel me na een training altijd weer ontspannen.

Waardering:

10

Dhr. en mevr. Brokmann uit Zaandam

Voor ons is Tacoyo een feestje. Elke week kijken wij er naar uit.
Het is leuk dat er op muziek met tempowisselingen wordt getraind. Je hoeft het tempo niet te volgen als je het niet kan. Maar door het toch te proberen wordt de conditie steeds beter.
Als je een bepaalde houding of oefening niet goed doet, wordt daar aandacht aan gegeven.
Ook de bewustwording van je ademhaling en het leren luisteren naar je lichaam is een pluspunt. Je let er nu vaker op in bepaalde omstandigheden.
Onze conditionele en fysieke lichamelijke gesteldheid is sinds we meedoen sterk verbeterd.
Het zelfs zo dat mede door Tacoyo ik van de medicijnen af ben.
Ook het sociale contact tussen de deelnemers is erg goed en leuk.
Wij hopen dit nog in lengte van jaren te kunnen blijven genieten van TACOYO.

Waardering:

10

Yolanda uit Voorhout

Tacoyo vind ik een kadootje voor mijzelf, dat zorgt voor mijn ontspanning, rust en controle over mijn ademhaling in drukke situaties. Na een training voel ik me als herboren en slaap ik altijd als een roos! Daarnaast draagt Tacoyo bij aan mijn conditie. Goed voor mijn lichaam en geest dus!
En zoals ik gisteren ook weer merkte, bij hevige pijn en emotie, krijg ik weer controle over mijzelf door de ademhalingstechnieken die ik bij Tacoyo geleerd heb, te gebruiken.

Waardering:

10

Carla uit Leiden

Het is al zo lang dat ik niet meer precies weet hoe lang, maar minstens een jaar of 18 doe ik nu aan Tacoyo. Eerst bij Taco en nu al weer meer dan tien jaar bij Rob. Nog nooit heb ik zo lang dezelfde sport beoefend.
Begonnen vanwege lichte rugklachten maar inmiddels doe ik het voor het algehele welbevinden.
Een wekelijkse onderhoudsbeurt voor lichaam een geest.
Tja, wat maakt Tacoyo zo prettig? De oefeningen op muziek, de afwisseling inspanning – ontspanning, in je eigen tempo de oefeningen kunnen doen, de voorspelbaarheid maar toch ook weer met afwisseling, dicht bij mijn huis dus je bent er zo, en vooral het gevoel na afloop: Inderdaad helder en helemaal ontspannen.
Sinds ik aan Tacoyo doe heb ik voldoende draagkracht om mijn drukke leven prettig vorm te geven.
Fantastisch toch!
Ik zou het echt niet willen missen.

Waardering:

9

Ton Beemster uit Zaandam

Sinds ik op 53 jarige leeftijd zo’n 5 jaargeleden ben gestart met Tacoyo, sport ik elke week op donderdag in Zaandam. Voor iemand die geen balgevoel heeft is Tacoyo een ideale wijze om zijn conditie op pijl te houden. Het mooie evenwicht tussen actief bewegen en actieve rust vind ik zeer waardevol. Ik had bij de start nooit gedacht dat ik het rondjes rennen door de zaal ook leuk zou vinden. Kortom, Tacoyo is een ideale wijze om conditie te krijgen en ook te behouden.

Waardering:

10

Ina uit Lisse

Bewegen op muziek is voor mij het leukste wat er is! Met leuke, mooie en goed bij de oefening passende afwisselende muziek en een enthousiaste trainer. Na een les Tacoyo ga j voldaan weer naar huis. Tacoyo doet wat met je!

Waardering:

8

Alma uit Amstelveen

Een grote sporter ben ik niet. Wel veel en intens in beweging. Al lang op zoek naar iets wat mij aanspreekt om conditioneel toch iets extra’s te doen ter voorkoming van verergeren van bestaande klachten. Tacoyo is voor mij de ontdekking van het jaar (2012)! Ik blijf me verwonderen over de volledigheid van het concept. Het verenigt de noodzakelijke inspanning (om mijn lijf in zo goed mogelijke conditie te houden) met heerlijke en zeer gevarieerde muziek om het noodzakelijke vol te houden. De muziek is ter ondersteuning en is niet onderdeel van de oefening zelf. Het nodigt uit. Doordat de docent de oefeningen voordoet en meedoet, zijn maar geringe aanwijzingen nodig. We kunnen door goed te kijken, kopiëren. Gelukkig maar; door veel woorden en op de maat van de muziek moeten blijven, zou ik ‘teveel in mijn hoofd gaan zitten’ in plaats van me overgeven aan de oefeningen. De goed getimede korte rustmomenten tussendoor, zijn ieder op zichzelf steeds weer functioneel voor lichaam en/of geest. En dan ‘het toetje’: een kwartiertje volledige ontspanning. Steeds weer voldaan keer ik huiswaarts.

Waardering:

10

Dhr. de Wit uit Monnickendam

Mijn persoonlijke Tacoyo ervaring is een verrijking voor mijn lichaam.
Sinds de beoefening heb ik meer mijn ademhaling onder controle, minder last van mijn onderrug en nek en het geeft mij ontspanning.
Dit is voor mij de ideale methode.
Ik houd van fysiek sporten en van muziek.
Het beoefenen gaat op gecontroleerde wijze.
Een leuke bijkomstigheid zijn de sociale contacten.
Ik zou dit iedereen aanraden, vooral voor mensen met een stressvolle baan.

Waardering:

9

Vera Reijns uit Koog aan de Zaan

Hierbij mijn ervaringen met Tacoyo. Toch niet zo eenvoudig onder woorden te brengen als eerst gedacht. Maar ik doe een poging.
Ik schat dat ik nu een jaar of 13 Tacoyo doe.
Mijn intentie was mijn conditie op peil te houden, liefst te verbeteren, i.c.m. andere sporten (destijds nog fittness en later zwemmen).
In eerste instantie viel mij vooral de muziekkeuze op. Niet die "herrie" zoals in de fitnesscentra maar leuke muziek, waar je blij van wordt en nog even een stapje harder / huppeltje sneller van gaat. De muziekkeuze verhoogt vaak mijn inzet door fanatieker de oefening te doen en/of het langer vol te houden. Een lichte vorm van euforie voel ik vaak tijdens de les en erna, ervaren en genieten van eigen kracht.
Qua oefeningen vind ik het heel prettig dat de verschillende spiergroepen goed afgewisseld worden en niet te lang op 1 groep wordt doorgegaan. Dat houdt ook in vaak wisselen van staan, zitten, liggen, en dat bevalt mij prima. Zo is het goed vol te houden. Wat ik ook prettig vind is dat ik binnen de aangeboden oefeningen zelf er nog voor kan kiezen hoe intensief ik mee doe. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat zelfs als ik wat grieperig was Tacoyo goed deed, mits ik dan wat rustiger aan deed. En dat kan.
De ontspanningsoefeningen tussendoor vind ik erg prettig. Leuk ook de extra wetenswaardigheden hierover te horen! Ook interessant wat je af en toe verteld over onderzoeksresultaten op gebied van beweging/rust.
Uiteindelijk ga ik naar huis met veel meer innerlijke rust, (weer) contact met mezelf. Hoewel ik fysiek soms nog wel een schepje erboven op kon hebben (komt weer terug zo langzamerhand) ben ik altijd voldaan terug naar huis gegaan.
Een ander effect bij mij is vaak dat ik onder Tacoyo allerlei ideëen krijg of inzichten krijg (kwartjes die vallen). Vaak ben ik dan wel wat afwezig en hoor ik je niet. Ik doe dan wel gewoon mee. Dat kan omdat ik bijna alle oefeningen inmiddels wel ken en dus weinig hoef na te denken hoe het moet. In Biodanza is dit een beoogd doel en ken ik dit verschijnsel bij mezelf ook. Het zijn korte stukjes van trance van een alert bewustzijn naar een verminderd bewustzijn, regressie. Dat gebeurt dan gewoon. Het leuke is wel dat bewezen is dat "regressie een integratief, vernieuwend karakter van psychobiologisch herstel en compensatie kan hebben." Dit herstellend effect bereik je natuurlijk ook juist door tussendoor weer even een minipauze te houden. Sporten is uiteindelijk nog het enige dat ik kon blijven doen na het overlijden van mijn dochter. En dan heb ik het m.n. over schaatsen, skeeleren en Tacoyo. Werken en zelfs Biodanza was te veel. M.n. in het begin was het fijn om weer even te voelen dat er ook nog iets anders is dan verdriet: mijn lichaam te voelen, grenzen en ondanks alles kracht en het ontbreken ervan te voelen.
Tot slot denk ik dat jouw persoonlijke belangstelling voor je cursisten en je persoonlijke presentatie mensen bindt. We doen het allemaal voor onszelf, maar er ontstaat ook een soort van groepsgevoel. Je gaat elkaar herkennen, want iedereen blijft komen.
Ik hoop nog lang van je lessen te kunnen genieten!

Waardering:

10

Miranda Spaargaren uit Nieuw-Vennep

Ik ben weer begonnen met tacoyo omdat ik dit al eerder had gedaan en het mij toen al goed beviel. Nadat ik een aantal andere sporten gedaan en geprobeerd had ben ik toch weer terug bij tacoyo. Tacoyo helpt mij heel goed omdat ik last heb van hyperflexibilteit en bij tacoyo verstevig je de spieren zonder je gewrichten daarbij veel te belasten. Leraar Arjan heb ik nooit niet zien lachen, daardoor beleef je het sporten ook een stuk positiever!

Waardering:

9

Joke de Boer uit Hillegom

Wat moet ik hier nog op zeggen al 13-14 jaar doe ik aan Tacoyo. HEERLIJK.

Waardering:

9

Gert-Jan Booij uit Lisse

Hardlopen is mijn sport. Maar hardlopen alleen geeft een eenzijdige spierbelasting. Het is dus goed om er iets naast te doen, om andere spiergroepen te trainen. Dat heb ik gevonden in Tacoyo. Intensief trainen van met name de buikspieren helpt ook nog eens een keer bij het hardlopen door verbeterde ´core stability´. Prima combinatie dus!

Waardering:

9

Gerco uit Lisserbroek

Tacoyo geeft mij persoonlijk veel voldoening als trainingsmethodiek vanwege de afwisseling in de oefeningen, het trainen van veel spiergroepen en de afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Als hernia patiënt heb ik veel baat bij vooral de buik- en rugspieroefeningen. Bovendien kun je trainen op een voor jou prettig ritme, wat mij goed uitkomt omdat ik de ene week minder rugpijn heb dan de andere en de belasting dus elke week kan aanpassen.

Waardering:

8,5

Dick uit Lisse

Open staan voor bewustwording van lijf, geest en leden
is voor mij de belangrijkste reden
Om wekelijks naar TACOYO te gaan
en met heel mijn hebben en houwen aan de slag te gaan

Ieder op eigen nivo en naar beste kunnen
Dat zouden meer mensen zichzelf moeten gunnen

" Een moment voor jezelf" klinkt wat oubollig en afgezaagd
toch het beste antwoord als naar mijn mening wordt gevraagd

" TACOYO for body and mind"

Waardering:

9

Bernadette uit Oegstgeest

Ik doe Tacoyo sinds 1989 en kan eigenlijk niet meer zonder. Ik ben niet sportief aangelegd, maar dit is iets dat ik volhoud. De muziek, de oefeningen en vooral ook het groepsverband zijn enorme stimulerend om het vol te houden. De voldoening na afloop van de training is altijd groot. Zonder Tacoyo voel ik me minder goed in mijn vel zitten, lichamelijk en dus ook geestelijk.

Waardering:

8

Jenny uit Leiden

ik geef een tien omdat ik tacoyo een heerlijke manier van sporten vind: van alles wat en op een leuke manier, waarbij je je eigen tempo en nivo kunt bepalen en waarbij je echt het gevoel hebt; morgen mag ik weer. En dat heb ik niet, en ik denk naast mij vele mensen, wanneer je naar een sportschool gaat. Als ik daar bezig was had ik zo iets van: wat doe ik hier, ik vind dit helemaal niet leuk; en als ik maar een klein excuus had om niet te gaan, dan ging ik ook niet. En ik kan het een ieder aanraden om op deze manier fit en soepel kunt blijven. Niet enkel ouderen, maar ook jongeren.

Waardering:

10

Dhr. Kruijver uit Zaandam

Afgelopen zaterdagmorgen weer heerlijk bewogen en vooral mijn fysieke grenzen opgezocht. Tacoyo maakt het nog mogelijk om te luisteren naar je lichaam tijdens het sporten.
Ik word uitgenodigd om een bepaalde oefening te doen en hierbij begeleid met vertrouwde muziek op een prettig volume. Dit stelt mij in staat om mijn grenzen zelf op te zoeken.
Ik word hiertoe dus niet door een instructeur en/of muziek gedwongen. Zelf kan ik de keuze maken om een oefening met gewichten van 1 of 2 kg uit te voeren. De ene dag voel ik mij
sterker, heb ik meer energie, dan de andere dag en bij Tacoyo voel ik de ruimte om dit te mogen laten zijn.
Ik ben twee jaar geleden met Tacoyo begonnen in voorbereiding op schaatstraining. De coördinatie tussen armen en benen spreekt mij erg aan. Ondertussen ben ik ook aan het skeeleren,
maar het blijft leuk om ook Tacoyo te blijven doen. Ik zou het ook iedereen heel erg aanraden om te gaan doen. Zoals ik hierboven al beschreef is het voor iedereen van jong tot heel oud,
want de ieders grens wordt gerespecteerd en elke verbetering erg geprezen.

Waardering:

10

Sonja uit Sassenheim

Door mijn vriendin ben ik aan Tacoyo ´geraakt´. Het fijne is dat je na de inspanning, je lichaam weer de tijd geeft om te herstellen. Heerlijk die ontspanning!

Waardering:

8

t.tan uit Amstelveen

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar ik vind Tacoyo heerlijk. Perfecte balans van oefeningen en ontspanning. Eind van de week als ik niet naar Tacoyo kon, voel ik echt de spanning in mijn schouders. Ik let ook meer op mijn ademhaling. Echt blij mee!

Waardering:

10

Mardien Brouwer uit Hillegom

Voor veel mensen geschikt, maar niet voor iedereen. De neuroloog op mijn werkplek heeft laatst een patiënt op Tacoyo gewezen nadat we er over gesproken hadden en hij het op internet heeft nagekeken!

Waardering:

8

Mevr. de Haan uit Marken

Tijdens de overgang kreeg ik last van mijn gewrichten, stijf, moeite met overeind komen. Met mijn buurvrouw en een vriendin naar Tacoyo, daar hadden we goede berichten over gehoord en dat was misschien wel iets voor ons.. Dat is al weer heel wat jaartjes geleden en vanaf les 1 voel ik hoe goed Tacoyo voor me is, alle spieren worden onderhouden, inspanning tot ontspanning. Bovendien is het leuk, oefeningen doen op steeds wisselende, prettige muziek en het is nooit saai.
Ik ben nu 68 en blij dat ik met mijn kleindochter van 2 moeiteloos schelpjes op kan rapen op het strand. Ik zak ook zo op mijn hurken en we maken samen een puzzeltje. Na de zomer merk ik hoe fijn het is weer te beginnen want de stramheid begint dan weer toe te slaan na 2 maanden rust. Wandelen en zwemmen is toch niet genoeg. Ik raad Tacoyo vaak aan en geef onze lessen een 10!
Natuurlijk niet in de laatste plaats te danken aan onze voortreffelijke docent Frank Pelder

Waardering:

10

Riekie uit Leiden

Je kan deze sport altijd beoefenen, ook al ben je herstellende van een zware griep of geblesseerd. Na mijn enkelblessure heb ik mee gedaan zonder hard te lopen of te springen. Door in beweging te blijven krijg je energie en blijf je bouwen aan conditie en mentale kracht.

Waardering:

10

Dhr. Lammes uit Katwoude

Gedurende 15 jaren is Tacoyo voor mij een heerlijke “sport” om de zaterdagmorgen mee te starten. Geloof ook dat Tacoyo voor mij een goede wijze is om “Rust Roest Kwalen” mee te voorkomen.

Waardering:

8,5

Geke uit Nieuw-Vennep

Tacoyo is een efficiënte en effectieve trainingsvorm die na vele jaren nog steeds leuk blijft dankzij de afwisselende oefeningen op stimulerende en ontspannende muziek. Alle delen van het lichaam worden getraind, inclusief ontspanning voor de geest. Met Tacoyo houd ik mijn rug soepel, blijf ik ontspannen en werk ik ook aan mijn conditie. Ik vertel anderen heel vaak over Tacoyo en ben dan een echte promotor.

Waardering:

10

Margot uit Badhoevedorp

Door de swingende muziek, de ongedwongen sfeer in de groep en de fijne trainer stimuleert Tacoyo je tot bewegen en ontspannen.

Waardering:

10

Dhr. van Bavel uit Monnickendam

In de marketing heb je de 5 P,s namelijk:
Plaats
Prijs
Product
Presentatie
Personeel
Ik denk dat je hier ruimschoots aan voldoet.
Ik zou het ook zeker anderen aanraden !

Waardering:

10

Mevr. van den Kommer uit Zaandam

De muziek die op de lessen gedraaid worden vind ik erg leuk en je kan het heel leuk brengen.
Soms heeft de muziek voor mij met vroeger te maken en vind ik herkenning van die tijd.
Tacoyo heeft met sport te maken maar niet uitputtend.
Er zijn een hoop mannen en vrouwen van mijn eigen leeftijd en iedereen is vriendelijk en elke week staat de zaal vol met meestal de zelfde mensen.
Iedereen heeft wel een praatje.
Ook vind ik de indeling van het jaar prettig als het zomer is er een stop en hoef je ook niet te betalen dat is bij andere sport clubs wel anders en zit je er zeker een aantal maanden aan vast.
Het geeft mij een er een vrijer gevoel bij. Als ik tegen anderen zeg wat voor sport ik doe is het niet erg bekend.

Waardering:

8

Carla van Tiel uit Purmerend

Ik weet niet meer precies wanneer ik met Tacoyo ben begonnen, maar het is zeker een jaar of 6 geleden.
Ik heb al heel wat sporten en methodes geprobeerd en eigenlijk vind ik niets echt leuk en hou ik het meestal niet langer dan 1 seizoen vol, maar goed ook gezien mijn overgewicht wil ik toch wel bewegen. Na weer een mislukte poging, steps was het volgens mij, zag ik de advertentie van Tacoyo. Wat me aansprak was de combinatie van fitness en yoga en het feit dat het helpt tegen stress. Met mijn vaak heel drukke IT baan en mijn grote gevoel van verantwoordelijkheid heb ik best veel stress.
Samen met mijn man heb ik me opgegeven.
Wat me gelijk aansprak was de relaxte sfeer. Geen spiegels en strakke fitnesspakjes, maar in je eigen tempo meedoen met wat je kunt, leuke muziek en vooral een hele enthousiaste leraar. Het was, zeker in het begin, best zwaar maar wel te doen ondanks mijn flinke overgewicht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de eerste jaren vaak met tegenzin gegaan ben, maar doordat mijn man wel doorging ben ik ook doorgegaan en ik voelde me er ook lekker bij. Je merkt gewoon dat je soepeler bent, werken in de tuin gaat ook veel beter. Als ik niet ga, voel ik me minder lekker.
De laatste 2 jaren ben ik het echt leuk gaan vinden en nu kan ik me er zelfs op verheugen en vind ik het jammer als ik niet kan. Ik ben door Tacoyo zelfs meer gaan sporten, ik doe het thuis ook regelmatig, heb ook 2 gewichtjes gekocht. Ook ben ik gaan wandelen en doe dan onderweg in het Purmerbos wat Tacoyo-oefeningen.
De ademhalingsoefeningen pas ik toe, overdag tijdens mijn werk. Af en toe een micropauze, even goed in en uit ademen, het helpt echt. Het heeft in ieder geval ook geholpen om meer bewust even te ontspannen.
Maar ik denk dat 1 van de belangrijkste redenen toch ook de enthousiaste leraar is. Met zijn leuke verhalen en weetjes over je gezondheid maar ook over muziek en de leuke muziek, is hij een belangrijke factor. Ik weet niet of ik het met een andere leraar ook zolang had volgehouden.
Vooral de zin "anderen praten erover, maar jij doet het.." is goed om te horen en ook "je hebt er weer goed aan gedaan....." geeft altijd een goed gevoel. Zijn pepernoten in december, paaseitjes in het voorjaar en tussen de oefeningen door een praatje maken, volgens mij geniet hij er zelf nog het meeste van :-) Zijn verslag van de New York marathon vond ik geweldig, je krijgt gewoon zin om zelf mee te doen..... Frank, dank je wel hiervoor.
Tacoyo geeft me dus een lekker, ontspannen, fit, soepel en vrolijk gevoel dus waarom zou ik er mee stoppen! Ik denk, nee weet, dat Tacoyo ook uitermate geschikt is voor mensen met flink overgewicht. Dat zou best meer gepromoot mogen worden.
Wat me helemaal geweldig lijkt is om dit vaker buiten te doen, gewoon in het gras lekker in het zonnetje. Vaak vind ik het jammer om in zo'n toch wat bedompte sporthal te staan. Ik hoop dat het dit jaar wel mooi weer is op de stranddag, ben benieuwd hoe dat is.

Waardering:

10

Ingrid Koopman uit Koog aan de Zaan / Zaanstad

Ik ga nooit met tegenzin elke week naar sporten omdat:
a. ik al mijn energie kwijt kan, en toch ontspannen terugkom, geen spierpijn! tijdens vakanties voel ik mijn lichaam / rug stijver worden!
b. geweldige muziek waar ik helemaal in kan opgaan (zowel disco-dans als ontspan-klassiek). Frank Pelder draait mijn type muziek (wat Frans, wat jaren 80, beetje van nu, prachtig klassiek).
c. muziekkeuze is afgestemd op seizoen of activiteit (thema's als olympische spelen, sinterklaas, met als topper Franks verhaal over de marathon in New York!)
d. voorwaarde is wel om samen met vriendin Vera en sinds enkele maanden Astrid te gaan. Alleen zou de discipline toch iets minder worden.
e. lekker low-profile: niets moet, alles mag, doe maar gewoon, geen ingewikkelde danspasjes, sportpakjes, microfoons

Waardering:

10

Diny uit Leiden

Super

Waardering:

8

Mevr. Lagrand-Groenewoud uit Monnickendam

Ongeveer twee jaar geleden kwam ik door een proefles bij Tacoyo in mijn drukke bestaan. Als mantelzorger zocht ik naar ontspanning mede door jouw vakkundige leiding vond ik rust.
Ontspanning door inspanning, de oefeningen gaan mij steeds beter af ondanks mijn bijna- 72 jaren ik hoop nog lang mee te kunnen doen.

Waardering:

10

Dhr. Lammes uit Monnickendam

De meer dan 10 jaar Tacoyo, roepen bij mij de volgende beelden op:
Altijd verrassende ritmes van verfrissende muziek.

Even op een leuke manier al je spieren gebruiken.

Vertouwde oefeningen, ook steeds nieuwe variaties.

Even de geest los maken van alle zorgen

En altijd weer nieuwe muziek ontdekkingen

Een hechte groep, die zeker nog 35 jaar voort kan

Waardering:

10

Eveline Boekelaar uit Zaandam

Al jarenlang zaten mijn nek en schouders muurvast en ik was op zoek naar een oplossing.
Ik zag jullie advertentie in de krant en dit sprak me aan. Na 3 lessen zei mijn trainer dat ik te verkrampt rondliep ( loslaten) en vanaf dat moment ben ik daar bewust mee aan de slag gegaan.
Natuurlijk komt het af en toe terug, maar als ik trouw elke week aan Tacoyo doe, heb ik weinig last.
Ook de ademhalingsoefeningen zijn voor mij van grote waarde en heb ik al enige malen met succes toe kunnen passen.
Tacoyo is goed vol te houden vanwege de combinatie in- en ontspanning, je eigen tempo, de prettige muziek en het kwartiertje yoga aan het einde van de les, zodat je verkwikt naar huis gaat.
Krijg dat maar eens voor elkaar bij een andere sport.
Ik ben in ieder geval van plan om dit lang vol te houden, want het werkt en het verveelt geen moment ( ik doe het nu 3 en een half jaar).

Waardering:

10

Jan Kroon uit Wormer

Ik doe het nu zo’n 15 jaar en elke week nog met veel plezier.
Dat plezier komt voort uit de zeer goede, verschillende en aanstekelijke muziek die je automatisch aan zet tot bewegen.
Daarnaast de grote variatie van korte oefeningen waardoor het niet saai wordt maar waardoor je wel elke spiergroep in je lichaam een keer voorbij voelt komen.
Ook het ontbreken van competitie vind ik zeer prettig. Iedereen doet mee naar zijn eigen kunnen of zin en niemand heeft daar een mening over o.i.d..
Het kwartiertje yoga aan het eind is ook een relaxte manier om de inspanning af te bouwen.

En niet als laatste, niet om te slijmen, jouw manier van lesgeven met je altijd positieve geluid en je betrokkenheid bij de deelnemers maakt elke woensdag weer tot een feestje.

Radio2 heeft al jaren “arbeids vitaminen”.
Tacoyo creëert al jaren “ontspannings vitaminen”

Waardering:

10

Dhr. van Broekhoven uit Monnickendam

Tacoyo werkt goed omdat:
Het geen prestatie sport is.
Iedereen kan meedoen met eigen tempo.
Inspanning wordt tijdens les rustig opgebouwd en afgebouwd.
Door rustige opbouw blijk je ineens veel meer te kunnen dan bij onmiddellijke belasting (dat geeft een positief gevoel).
Uitleg wordt gegeven hoe je het lichaam kunt leren aanvoelen.
Je bewust wordt van wat je wel en niet aankan.
Ademhaling techniek krijgt aandacht.
Belangrijk bij dit alles is de muziek keuze en de timing hiervan in samenhang met de oefeningen.
Juiste stemgebruik van instructeur (soms licht hypnotische instructies mbt ontspanning).
Ervaren en vertrouwde instructeur is essentieel en dat doe je goed.

Waardering:

8,5

Mevr. Hille uit Zaandam

Tacoyo betekent voor mij al bijna 3 jaren: geestelijke en lichamelijke ontspanning, juist door de afwisseling die Tacoyo biedt. Ik probeer geen les te missen omdat ik merk dat ik tijdens Tacoyo totaal loskom van de gebeurtenissen die op mijn werk en thuis plaatsvinden. Even weg van de realiteit van de wereld, waardoor je er daarna weer beter tegen kunt. En fantastische muziek.

Waardering:

10

Jeffrey uit Zoetermeer

Tacoyo biedt een goede balans tussen inspanning en ontspanning! Vooral aan te raden voor mensen die geen sporters zijn, maar toch gezond bezig willen zijn met hun lichaam en geest. Ik heb nooit aan sport gedaan. Door de jaren heen heb ik wel af en toe geprobeerd om aan toestellen te gaan hangen in gyms, maar dat verveelde al gauw. Naarmate ik ouder werd, werd ik bewuster van het feit dat het toch wel goed zou zijn om wat meer aan lichaamsbeweging te gaan doen. Een hele goede conditie heb ik niet, en bovendien ben ik nogal onhandig qua sportactiviteiten. Een vriend introduceerde mij vijf jaar geleden bij Tacoyo. Het sprak me gelijk aan: door de verschillende oefeningen worden alle spiergroepen van het lichaam getraind. De meeste oefeningen zijn bovendien niet ingewikkeld en kun je desgewenst in je eigen tempo en intensiteit uitvoeren in een ongedwongen sfeer, zonder je zorgen te hoeven maken dat je bekeken wordt of belachelijk overkomt. De rustoefeningen tussendoor zijn heerlijk en voor mij zelfs noodzakelijk! Met Tacoyo heb ik voor mij de perfecte vorm gevonden om met regelmaat iets te doen aan mijn lichaam. Ook al kost met mij soms na een lange werkdag moeite om daarna nog naar de gymzaal te gaan, zet ik elke week door en ben ik achteraf blij en tevreden en trots op mezelf dat ik geweest ben.

Waardering:

10

Dhr. P. uit Monnickendam

Zaterdagmorgen 8.00 de wekker gaat. Opstaan, aankleden, wat eten en bij mijn vriend langs om samen naar TACOYO te gaan.
Omkleden, matje pakken en handdoek draperen. Gezellig iedereen even gedag zeggen en een paar rondjes door de zaal lopen en even bijkletsen. Het tempo gaat omhoog, na een paar rondjes toch even rustig aandoen, de les is nog lang.
We zoeken onze vaste plek in de zaal op en bekijken hoe we er voor staan, een moment om tot rust komen. Daarna worden alle spieren aangesproken en op steeds wisselende muziek gaan we ons lekker inspannen om vervolgens toch weer die ontspanning te vinden en te ervaren. ‘Let op je ademhaling’ zegt Frank dan.
Na 4 sessies gaan we even van de plaats. Dit is soms ook goed in je dagelijks leven, stap even uit de maalstroom. In deze pauze praten we even bij en maken we soms afspraken.
Daarna weer lekker sporten, staand, liggend, kruipend, fietsend, de buikspieren etc.
Dan komt de laatste sessie waarin je eigen favoriete oefeningen doet. Je komt in een soort trance.
Nog even stilstaan bij het afgelopen uur, concentratie op je lichaam en dan gaat het licht uit.
Trek warme kleren aan en ga op de grond liggen. Rustige muziek brengt je dan het laatste kwartier tot volledige ontspanning, soms lukt het om in slaap te vallen. Heel jammer als Frank dan meldt dat hij je weer heel rustig tot de echte wereld toelaat.
Voldaan loop ik naar huis voor een heerlijk kopje koffie en kan het weekend verder worden ingevuld.
Voor en na mijn hartoperatie heb ik veel gelezen over gezondheid. Twee onderwerpen kwamen steeds weer naar voren; niet roken en meer bewegen. Naast dagelijks minimaal een ½ uur bewegen houdt TACOYO mij tot nu toe heel gezond.
TACOYO maakt mij bewust van mijn body en mind, deze moeten steeds goed in evenwicht zijn, dan voel ik mij prettig. Ik kan iedereen aanraden om op TACOYO te gaan. Voordeel: je bepaalt zelf de intensiteit.

Waardering:

8,5

Ellen uit Leiden

Het is zeker zo dat het me op een of andere manier heel goed lukt om Tacoyo vol te houden! Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de sportschool....
Het is de combinatie van enerzijds voluit gaan, en daarna even tot rust komen. Rondjes rennen (gelukkig niet te lang, want dat is zeker geen hobby van me;) en daarna natuurlijk heerlijk ontspannen. En dit alles in je eigen tempo. Niet tè heftig allemaal, maar eigenlijk precies goed!
En de muziek vind ik niet geheel onbelangrijk! Zeker als er naar mijn idee lekkere nummers worden gedraaid, is dat voor mij een behoorlijke stimulans om effe lekker door te zetten. Kan aan de andere kant ook demotiverend werken als een nummer me helemaal niet aanstaat.....Maar gelukkig is dat niet heel vaak het geval:)
Verder leuke groep mensen, en last but not least, een prettige docent!;)
Ik hoop er nog heel lang mee door te gaan!

Waardering:

9

Dhr. De Groot uit Amsterdam

Ervaring I: Zonder Tacoyo verstijf ik en gaat mijn conditie achteruit. Veronderstelling: Tacoyo zit goed in elkaar en combineert blijkbaar kennis uit verschillende terreinen op een goede manier met elkaar.
Ervaring II: Bestendige samenstelling van de groep maakt het ook gezellig om elke week weer naar Tacoyo te gaan.
Ervaring III: Frank weet blijkbaar zijn enthousiasme op ons over te brengen.

Waardering:

9

Mevr. Rentenaar uit Edam

Ik ben 66 jaar en vind het jammer, dat ik Tacoyo niet eerder heb ontdekt, maar ik hoop er nog wel heel lang mee door te kunnen gaan. Ik ben een deelneemster sinds 2010, maar van augustus tot en met december van dat jaar ben ik er even uit geweest vanwege ziekte. Dus actief nu twee en een half jaar. Tacoyo betekent voor mij: Een heerlijk uurtje sporten, precies een sport die bij mij past.
Qua tempo. De soorten oefeningen, na actief wat rustige oefeningen. Leren goed met je ademhaling om te gaan. Het ontspannen in het laatste kwartier, moet je ook leren en dat gaat steeds beter.
De muziek erbij ervaar ik ook als prettig en de manier, waarop er les wordt gegeven vind ik ook heel prettig. Dus Frank, een compliment voor jou.

Waardering:

10

 

Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Nationaal Strand Event 2013
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
T
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Nationaal Strand Event 2011
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
T
Tacoyo Nationaal Strand Event 2013
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
T
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo Move Your Body, Relax Your Mind
Tacoyo doet iets met je, artikel in Glossy magazine Sante
NAAR BOVEN